Električnim avtomobilom pohaja sapa, bencinski in dizelski stabilno

Število registracij novih avtomobilov v Evropski uniji se je junija povečalo za 4,3 odstotka, električni avtomobili beležijo padec tržnega deleža.

Po podatkih Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA je za večje število novih avtomobilov v primerjavi z lanskim junijem najbolj zaslužna rast prodaje na treh od štirih glavnih trgov v regiji. V Italiji so zabeležili 15,1 odstotka prirastka, v Nemčiji 6,1 in Španiji 2,2, medtem, ko se je Francija prejšnji mesec soočila s 4,8-odstotnim padcem.

newspress

Skupaj se je v prvi polovici leta evropski vozni park povečal za 4,5 odstoka in dosegel skoraj 5,7 milijona novih avtomobilov. Vendar obseg registracij ostaja razmeroma nizek (-18 odstotkov) v primerjavi s številkami pred pandemijo. Vsi največji trgi so bili pozitivni, a skromni, pri čemer so Španija (+5,9 %), Nemčija (+5,4 %), Italija (+5,4 %) in Francija (+2,8 %) zabeležile rast.

Profimedia

Junija so avtomobili na baterijski pogon predstavljali 14,4 % avtomobilskega trga v Evropski uniji, kar je manj od 15,1 % prejšnje leto. Hibridno-električna vozila so hkrati povečala svoj tržni delež, in sicer s 24,4 % na 29,5 %. Skupni delež avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem je padel na 47,1 % z 49,6 %. Prodaja bencinskih avtomobilov je sicer ostala razmeroma stabilna in se je zmanjšala le za 0,7 %. Na trgu dizelskih avtomobilov je bila podobna situacija z rahlim 0,9-odstotnim padcem.