Elon Musk se še vedno smeji, kupci Teslinega superšportnika pa so vse bolj nejevoljni

27. 10. 2024 | Matjaž Gregorič
Deli

Prihod Tesle Roadster je spet zamaknjen, prvi mož Tesle v tolažbo obljublja rekordne zmogljivosti in doseg.

Elon Musk je na Teslini letni finančni konferenci predstavil novo posodobitev urnika prihoda Teslinega Roadsterja, kar je slaba novica za tiste, ki želijo kmalu sesti za volan električnega superšportnika. Druga generacija tega avtomobila je bila namreč prvič predstavljena že leta 2017, vendar so začetek proizvdnje že večkrat zmaknili.

Elon Musk se še vedno smeji, kupci Teslinega superšportnika pa so vse bolj nejevoljni
Tesla

Musk je lani na svoji platformi družbenih medijev X (prej Twitter) dejal, da je proizvodna zasnova Tesle Roadster dokončana in da bo razkrita konec leta 2024 in v prodaji naslednje leto. Musk je nato na nedavnem razpisu o zaslužku razkril, da se je razvoj Roadsterja upočasnil, in izjavil: »Vsekakor bi se rad zahvalil našim dolgotrajnim vlagateljem depozitov Tesle Roadsterja,« in se vrnil k prejšnjim posodobitvam, rekoč, da »smo blizu dokončanja zasnova avtomobila«.

Razlog za zadnji krog zamud so drugi modeli v Teslini liniji, vključno z novim Robotaxijem. "To [Roadster] mora biti za stvarmi, ki resneje vplivajo na dobro sveta," je dejal Musk, "Roadster je češnja na torti." je nadaljeval. Rezervacije so že začeli sprejemati, cene osnovnega modela se začenjajo pri okoli 181.000 evrih, kupci pa bodo morali položiti depozit v višini 40.000 evrov.

Elon Musk se še vedno smeji, kupci Teslinega superšportnika pa so vse bolj nejevoljni
Tesla

Na  voljo bo tudi posebna serija, ki bo omejena na samo 1000 primerkov. Končna cena za to različico še ni potrjena – vendar je podjetje potrdilo, da bodo morali kupci položiti depozit v višini 222.000 evrov samo, da si zagotovijo mesto za proizvodnjo. 

Musk obljublja, da bo postavil nova merila za doseg in zmogljivost električnih avtomobilov. Med drugim bosta to pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro v 1,9-sekunde in najvišja hitrost športnega avtomobila, ki se bo povzpela na 400 kilometrov na uro. Motorje bo napajal baterijski sklop z zmogljivostjo 200 kWh, kar bo dovolj za doseg 1000 kilometrov.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja