Euro NCAP preizkusil prvi avtomobil letos - po novih pravilih

17. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Čast postati prvi avtomobil, testiran po novem postopku je pripadel Toyoti Yaris.

V letošnjem letu je organizacija Euro NCAP uvedla nove standarde na področju varnosti avtomobilov, po katerih bo najvišji rezultat petih točk poslej še nekoliko teže doseči. Prvih rezultatov smo se tako nadejali  že spomladi, žal pa je koronavirus pripeljal do tega, da tekom poletja organizacija ni izvajala novih testiranj in tako so šele pred dnevi opravili prve tovrstne preizkuse. Pravzaprav le enega oziroma z enim avtomobilom.

Novinec, ki ga je doletela čast postati prvi avtomobil biti preizkušen in ocenjen po novih kriterijih za frontalni trk je Toyota Yaris četrte generacije. Avtomobil je namreč ob čelnem trku trčil v premično oviro z delnim prekrivanjem, ki je proti avtomobilu potovala z enako hitrostjo, pri čemer so tehniki nekoliko drugače merili poškodbe, ki jih je utrpel sopotnik. Preostali preizkusi, kot je na primer trk v stoječo oviro (s polnim prekrivanjem), bočni trk in pa bočni trk v ozko oviro (na primer drog javne razsvetljave) so medtem ostali enaki.

Prilagoditev uspela

Novinka je z novim preizkusom opravila brez težav. Za varnost odraslih potnikov je namreč prejela 86 odstotkov vseh možnih točk, nekoliko manj, 81 odstotkov točk pa je prejela za varnost otrok v vozilu. Najslabši, a še vedno zelo soliden rezultat je dosegla na področju varnosti pešcev in kolesarjev (78 odstotkov), medtem, ko je za opremljenost z asistenčnimi sistemi prejela 85 odstotkov vseh možnih točk.

»Želel bi čestitati Toyoti za dosežen najvišji rezultat. Za vsemi vpletenimi je težko leto in vesel sem, da so laboratoriji Euro NCAP ter vsi vpleteni kljub temu uspeli opraviti svoje delo, pri tem pa ostati zdravi. Na novo situacijo smo se morali odzvati hitro in temu prilagoditi delovne procese, zato je še toliko boljši občutek, da je bil prvi avtomobil, ki smo ga preizkusili letos, deležen takšne pozornosti na področju varnosti,« je dejal sekretar za varnost pri podjetju Euro NCAP, Michael van Ratingen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol