EuroNCAP: zmaga za križance, tudi take s pet let staro osnovo

6. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Kar pet izmed sedmih avtomobilov je dobilo najvišjo oceno, vseeno pa je nekaj pozitivnih presenečenj.

Konzorcij EuroNCAP je na nedavnih testiranjih znova preizkusil nekoliko večje število avtomobilov, kar sedem – pri čemer je šlo v dveh primerih za tehnično enaka avtomobila, kar se je pokazalo tudi pri ocenah – rezultati pa so bili precej spodbudni. Kar pet avtomobilov je namreč prejelo oceno pet zvezdic, med znamkami, ki so prejele najvišjo oceno pa imajo morda najboljši razlog za veselje pri Alfa Romeu.

Preberite še: Srbija dobiva še eno veliko tovarno na področju avtomobilizma

Na preizkusnih trkih so namreč preverili varnost njihovega prvega novega modela po kar šestih letih, križanca Tonale. Hkrati gre za najmanjšega križanca v ponudbi, ki si platformo deli z Jeep-om Renegade, kljub temu pa se je na testu več kot izkazal. To mu je uspelo navkljub dejstvu, da ne ponuja centralne zračne blazino med sprednjima potnikoma in da je za varnost pešcev dosegel le 67 odstotkov točk. Za varnost voznika je na drugi strani prejel 83 odstotkov točk, dve več pa za opremljenost z asistenčnimi sistemi.

Podobno kot Tonale se je sicer izkazala tudi Kia Sportage. Tehnološka sestra Hyudai Tucsona je v primerjavi s Tonalejem prejela nekoliko višjo oceno za zaščito voznika in hkrati nižjo za opremljenost z asistenčnimi sistemi.

Sicer pa so oceno pet zvezdic prejeli še Cupra Born, Mercedes-Benz Citan in pa Mercedes-Benz razred T. Oba tehnološka brata Renault Kangoo sta ob tem prejela preko 90 odstotkov točk v kar treh kategorijah: zaščita voznika, zaščita potnikov in pa opremljenost z asistenčnimi sistemi. To sicer ni pretirano presenečenje ob dejstvu, da sta v primerjavi s Kangoojem opremljena z bogatejšim naborom asistenčnih sistemov in pa sredinsko zračno blazino.

Na dnu lestvice sta se 'zgolj' s štirimi zvezdicami znašla Toyota Aygo X in pa BMW i4. Pri prvi je za nekoliko slabši rezultat poskrbela nižja ocena na področju zaščite voznika (78 odstotkov), pri drugem pa je rezultat pokvarila povprečna opremljenost z asistenčnimi sistemi, saj je avtomobil prejel le 64 odstotkov vseh možnih točk na tem področju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja