Bizarno: nemška evangeličanska cerkev predstavila svoje omejitve hitrosti

18. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Razlogi za to odločitev nikakor niso verske narave in ne uživajo podpore vseh.

V zadnjem obdobju smo večkrat poročali o različnih zahtevah in pozivih k umiranju hitrosti vožnje na nemških avtocestah. Tamkajšnja zakonodaja namreč na izbranih odsekih še vedno dovoljuje vožnjo z neomejeno hitrostjo, kar gre v nos številnim organizacijam. Na eni strani predvsem tistim, ki skrbijo za večjo varnost na cestah (kot je ADAC) in na drugi tistim, ki se zavzemajo za manjše onesnaževanje okolja.

Preberite še: Euro NCAP izvedel najbolj obsežna testiranja doslej - in le en avtomobil ni prepričal povsem!

Sedaj se pozivom k znižanju hitrosti pridružuje tudi nemška evangeličanska cerkev, ki je vsem svojim zaposlenim naložila posebno omejitev. Po poročanju portala Spiegel Online namreč po novem od svojih zaposlenih zahteva, da na službenih vožnjah upoštevajo interne omejitve. To pomeni, da lahko na avtocestah po novem vozijo s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, na magistralnih cestah pa s hitrostjo do 80 kilometrov na uro.

Razlogi za tokratno omejitev nimajo verskega ozadja, temveč gre izključno za odločitev, povezano s skrbjo za okolje. Na nedavni konferenci v Magdeburgu so gostili tudi klimatskega aktivista, želja predsednice srečanja Anne-Nicole Heinrich pa je, da bi se v prihodnje še nekoliko bolj povezali s tovrstnimi organizacijami.

Spet drugi vidnejši predstavniki evangeličanske cerkve oziroma zadnjega shoda navedenih ukrepov ne podpirajo. Predsednica sveta nemške evangeličanske cerkve Annette Kurschu je dejala, da s tovrstnimi dejanji prepogosto s prstom kažejo na druge. Verjetno pa se z njenim nasprotovanjem strinjajo tudi številni vozniki. Ne nazadnje vožnja s hitrostjo, ki je precej nižja od dovoljene, pripomore k slabši pretočnosti prometa, s tem pa tudi k zastojem ter posledično večjim izpustom škodljivih plinov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol