Evropska zveza avtomobilskih proizvajalcev ima novega predsednika: izbira je zanimiva

12. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli
Evropska zveza avtomobilskih proizvajalcev ima novega predsednika: izbira je zanimiva (foto: FCA)
FCA

Mike Manley bo zvezo skupno 15 proizvajalcev osebnih vozil, tovornjakov, kombijev in avtobusov vodil najmanj eno leto z možnostjo podaljšanja mandata.

Zveza evropskih avtomobilskih proizvajalcev, znana pod kratico ACEA, ima po dveh letih novo vodstvo. Organizaciji, ki ščiti interese evropskih avtomobilskih proizvajalcev (in se je med drugim v minulih letih močno trudila za čim višje meje izpustov CO2, ki jih avtomobilski proizvajalci še lahko dosegajo ne da bi bili deležni kakršnihkoli sankcij), bo po novem predsedoval Mike Manley.

Manleya so na položaj izvolili predstavniki taistih avtomobilskih znamk, bržčas pa gre glede na trenutno situacijo za zanimivo izbiro. Novi predsednik je namreč hkrati tudi generalni direktor avtomobilskega koncerna FCA, na položaju pa bo nadomestil Carlosa Tavaresa, sicer generalnega direktorja koncerna PSA.

Položaj bo Manley nastopil prvega januarja prihodnje leto. Izbira je logična, saj gre za enega bolj izkušenih managerjev v avtomobilski industriji. Kariero je namreč začel pri Renaultu in pozneje pri Citroenu, leta 2000 pa je postal del ekipe DaimlerChrysler v veliki Britaniji. Leta 2008 je prevzel znamko Jeep, po smrti Sergia Marchionneja pa je prevzel vodenje celotnega koncerna.

Mandat Manleyja bo trajal leto dni z možnostjo podaljšanja za še eno leto. Kot rečeno pa bo položaj prevzel iz rok prvega moža koncerna PSA, s katerim sta v zadnjih tednih redno v stikih. Zanimivo pri vsem skupaj je to, da gre pri paru za generalna direktorja dveh podjetij, ki naj bi se v prihodnjih tednih, a še pred koncem letošnjega leta, združila v skupno podjetje, katerega vodenje bo prevzel Tavares.