Ferrari doživel hladen tuš na račun modela 250 GTO

13. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Čeprav je bil pred manj kot letom dni v Italiji prepoznan kot umetniško delo, pa pristojni evropski uradi do njegovega statusa niso tako prizanesljivi.

Ferrari 250 GTO velja za umetnino na štirih kolesih. A ne le iz vidika avtomobilskih navdušencev, pač pa so tako odločili tudi italijanski sodni mlini. Septembra lani je namreč vrhovno italijansko sodišče sprejelo odločitev, da je legendarni športnik del tehnične dediščine in da je posledično prepovedana proizvodnja kakršnihkoli replik. Izdelavo ene izmed njih so namreč načrtovali pri nekem drugem italijanskem podjetju, Ares.

Malo podjetje, ki se je med drugim že lotilo zanimivih predelav Porscheja 911, Corvette druge generacije in tako dalje je namreč želelo na osnovi Ferrarija 812 izdelati moderno repliko legendarnega avtomobila. A če je italijansko sodišče njihove želje in ideje zaustavilo, pa je sedaj zadevo na pobudo Aresa v roke vzel Evropski urad za intelektualno lastnino in njihovo odločitev razveljavil.

Obdržali le pravice do izdelave miniatur

Omenjeni urad namreč zahteva, da mora podjetje, ne glede na sektor, v katerem deluje, zaščiteno ime aktivno uporabljati, kar med drugim pomeni tudi izdelavo novega izdelka s tem imenom vsaj vsakih pet let. Tega pa pri Ferrariju v primeru modela 250 GTO niso storili že vsaj nekaj desetletij.

Ares bo tako vendarle lahko izdelal želeno repliko, hkrati pa to velja tudi z kogarkoli drugega. Vseeno, pa ni mogoče pričakovati, da se bo v prihodnjih letih na trgu pojavila nepregledna množica replik. Izdelava kvalitetne replike namreč stane zajetno vsoto denarja, tiste nekoliko slabše pa je na drugi strani moč prepoznati že na prvi pogled. Tako je v prihodnjih letih težko pričakovati padec vrednosti vseh pravih primerkov modela, ki velja za najdražjega na svetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol