Ferrari Monza SP1 in SP2: odprta eno- in dvosed, ki ju kar razganja od nostalgije

Maloserijska avtomobila bosta prva predstavnika serije posebnih vozil, zduženih pod skupnim imenom Icona.

Ferrari Monza SP1 in SP2: odprta eno- in dvosed, ki ju kar razganja od nostalgije (foto: Ferrari) Ferrari
19. 9. 2018

Ferrarijevih posebnih izvedb serijskih avtomobilov smo že vajeni. Za najpomembnejše stranke (in seveda ob izdatnem plačilu) so v Maranellu pripravljeni izdelati marsikaj. Vseeno pa gre po navadi za avtomobile, ki se oblikovno vsaj do neke mere naslanjajo na avtomobile, iz katerih izhajajo. Pri modelih Monza SP1 in SP2, predstavljenih včeraj, pa še zdaleč ni tako.

Pravzaprav ne gre za unikatne avtomobile, ampak manjšo serijo dveh skoraj identičnih Ferrarijev, s katerima se italijanska znamka (ki letos praznuje 120-letnico rojstva svojega ustanovitelja, Enza Ferrarija) klanja legendarnemu Ferrariju 166 MM iz leta 1948. Gre pravzaprav za prvega kadarkoli narejenega Ferrarija, novinca pa bosta poimenovana po najbolj znanem italijanskem dirkališču v bližini Milana, Monzi.

Motor znan, preostalo je novo

Tehnično gledano gre za dva enaka avtomobila. Različica SP1 je namenjena zgolj vozniku, največja posebnost avtomobila pa so odsotnost strehe in vetrobrana ter retro oblikovano krilce za njegovim sedežem. SP2 je na drugi strani oblikovno enak modelu SP1, a daje prostor tudi sopotniku – posledično sta na zadku avtomobila dve horizontalni krilci – še vedno pa bosta oba avtomobila brez udobja vetrobranskega stekla.

Osnova avtomobila na drugi strani je znana. Za pogon bo skrbel najmočnejši Ferrarjevi 12-valjni agregat v zgodovini, ki ga sicer najdemo tudi v modelu 812. 810 'konjev' oziroma 603 kilovati in 719 njutonmetrov bo poskrbelo, da bosta 1.500 (SP1) oziroma 1.520 (SP2) kilogramov težka avtomobila do 100 kilometrov na uro pospešila v 2,9, do 200 pa v le 7,9 sekunde. Končna hitrost ostaja neznana; Ferrari je v uradni izjavi zapisal le, da bo presegla 300 kilometrov na uro.

SP1 in SP2 bosta postala prva člana nove serije posebnih vozil znamke Ferrari, združenih pod imenom Icona. A če ste pomislili, da bi si kupili svoj primerek, ste prepozni. Ferrari bo izdelal 400 vozil (200 primerkov SP1 in 200 primerkov SP29), kljub ceni, ki presega milijon evrov, pa so vsi avtomobili že razprodani.