Ferrari praznuje 120. obletnico rojstva Enza Ferrarija

19. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ob okroglem jubileju je Ferrari v Modeni na ogled postavil fotografsko razstavo, ki je hkrati tudi pregled njegovega življenja in dela.

Brez njega bi bil svet avtomobilskih dirk in na splošno športnih avtomobilov precej drugačen. Navsezadnje je njegovo moštvo eno najuspešnejših v seriji Formula 1, njegovi avtomobili pa so postali sinonim za najboljše in najdražje, ki si jih lahko privoščijo le tisti, ki jim je v življenju resnično uspelo. A čeprav je denar prinašala prodaja avtomobilov, je svojo pozornost vedno usmerjal v avtomobilske dirke. Seveda je jasno, da je govor o Enzu Ferrariju, ki bi, če bi bil še živ, včeraj praznoval 120. rojstni dan.

Ob okroglem jubileju je italijansko podjetje v Enzovem rojstnem mestu Modeni, kjer stoji tudi Ferrarijev muzej, pripravilo fotografsko razstavo, ki prikaže njegovo življenje skozi različna obdobja – od otroštva do odrasle dobe, njegovo dirkaško kariero ter kasnejše obdobje, ko je vodil svoje dirkaško moštvo. Ravno zadnji sklop je posebno zanimiv, saj so razstavljene tudi fotografije Ferrarija z dirkači, kot sta Tazio Nuvolari in Gilles Villeneueve.

»Zdi se neverjetno, da je bil Enzo Ferrari rojen v 19. stoletju,« je ob odprtju razstave dejal predsednik Ferrarija Sergio Marchionne. »Njegovi nauki so še danes aktualni, njegovo napredno razmišljanje pa ni vprašljivo. Bil je mož z izjemno vizijo in zmožnostjo voditi ljudi ter upravljati sredstva, hkrati pa je imel poslovno žilico ter izreden pogum. Lahko se vprašamo, kaj bi dosegel, če bi imel za časa svojega življenja dostop do tehnologije in znanja, ki ga imamo sedaj. Pečat, ki ga je pustil svetu, nas zaposlene v podjetju Ferrari še vedno navdaja s ponosom.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"