Ferrari SP3JC je Ferrarijev novi unikatni cestni dirkalnik

30. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil sicer temelji na platformi modela F12tdf, kar pomeni, da se pod pokrovom motorja skriva atmosfersko polnjeni motor V12.

Ferrari je bil v preteklosti znan po številnih kabrioletih, ki so bili zelo priljubljeni v ZDA. V zadnjih letih pa je teh vse manj in tako se na primer Ferrari sploh ni odločil izdelati modela F12 (ali naslednika 812) v različici spider ter je ponuditi na trg (izjema je le posebna in skrajno omejena različica F60 America, namenjena kupcem v ZDA). Po drugi strani pa smo vajeni, da so pri Ferrariju, ko sta v igri pravi kupec in zadostna količina denarja, pripravljeni narediti vse.

Pod zapletenim imenom SP3JC, s katerim Ferrari nadaljuje serijo maloserijskih in unikatnih avtomobilov brez strehe, začeto z modeloma SP1 in SP2, se tako skriva unikaten športnik, izdelan na osnovi modela F12tdf. Kot pri obeh predhodnikih bo tudi v tem modelu pod pokrovom motorja razgrajal 12-valjni pogonski agregat, ki pa bo – ker je pač v osnovi nekoliko starejši – razpolagal z 'le' 780 'konji' oziroma 574 kilovati moči. Pri Ferrariju so se ob tem odločili, da ga bodo postavili na pogled vsem radovednim očem, zaradi česar je pokrov motorja delno prozoren.

Brez sledu o rdeči barvi

To pa ni edina posebnost avtomobila, kar se tiče njegovega videza. Drug zanimiv element je pokrov odprtine za natakanje goriva, ki je izbočen in v slogu dirkalnikov izpred 50 in 60 let izdelan iz brušenega aluminija. Karoserija avtomobila je sicer odeta v belo barvo z dodatkom azurno modre na sprednjem delu vozila in nekaterimi detajli v rumeni barvi, s čimer je bodoči lastnik želel izraziti svoje navdušenje nad pop artom.

Kdo je novi lastnik vozila in koliko bo zanj plačal pri Ferrariju seveda niso razkrili. A glede na to, da je avtomobil nastajal kar dve leti, pri tem pa je doživel kar nekaj sprememb na karoseriji (in verjetno tudi šasiji), je ta številka kar precej visoka.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"