Fiatovi delavci proti prestopu Cristiana Ronalda v Torino

16. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Sindikat delavcev tovarne Melfi je celo sklical stavko, ki pa je bila precej neuspešna in ni vplivala na delovanje podjetja.

Z nedeljskim finalom svetovnega prvenstva v nogometu se je končala enomesečna vročica, povezana z največjim športnim dogodkom letos. A v nogometu ta trenutek pozornost vzbuja še en dogodek, prestop Cristiana Ronalda iz madridskega Reala v Juventus iz Torina. Ta se je namreč dotaknil tudi avtomobilskega sveta oz. italijanskega avtomobilskega proizvajalca Fiata, ki ima sedež ravno v Torinu.

V tovarni Melfi v Torinu, kjer 1.700 delavce izdeluje Fiatova modela 500x in Punto, poleg tega pa tudi Jeep Renegade, je namreč po poročanju portala Bloomberg sindikat delavcev USB napovedal stavko zaradi prestopa Cristiana Ronalda v domači klub in posledično višine odškodnine, ki jo bo Juventus plačal Real Madridu. Ta naj bi namreč znašala okroglih 100 milijonov evrov, dodatnih 12 milijonov pa bodo nato nanesle še različne provizije.

Preostali sindikati stavko zanikajo

Tako kot Fiat je namreč tudi Juventus v lasti italijanske družine Agnelli, kot razlog za stavko pa so pri omenjenem sindikatu navedli nesprejemljivo dejstvo, da se plačujejo tako visoke odškodnine za prestope nogometašev, medtem ko delavci v tovarnah za svoje delo prejemajo nesprejemljivo nizke plače.

Kljub napovedani stavki pa je bila ta vse prej kot uspešna. Udeležilo se je je namreč zgolj pet delavcev, na kar so se odzvali tudi vodstvo podjetja in preostali sindikati. Vodstvo podjetja je tako dejalo, da so stavki izvedli tisti sindikalisti, ki se v praksi ne borijo za pravice delavcev, preostali sindikati pa so 'stavko' zanikali in dejali, da je šlo pri vsem skupaj bolj kot ne le za predstavo za javnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja