Filmski Ford GT 40 na voljo tudi v prosti prodaji

13. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli

Južnoafriško podjetje bo identične replike ameriških dirkalnikov iz filma Ford v Ferrari ponudilo v splošni prodaji.

Prav danes v filmske kinematografe pri nas in po svetu prihaja nov biografski spektakel, v katerem sta Matt Damon in Christian Bale poustvarila legendarni spor med Ferrarijem in Fordom, ki je vrhunec doživel leta 1966 z dirko za 24 ur Le Mansa. Na njej je Ford ob izdatni pomoči Carola Shelbyja kljub izredno kratkemu času za priprave povsem deklasiral italijansko avtomobilsko legendo in z dirkalnikom Ford GT40 slavil kar trojno zmago.

Med snemanjem filma so avtorji želeli uporabiti kar originalne avtomobile iz tistega časa, kar pa je bilo seveda nemogoče. Akcijski prizori so namreč prinašali veliko tveganja za poškodbe več milijonov evrov vrednih dirkalnikov. Naj kot zanimivost omenimo, da je bil dirkalnik Ford GT-40, ki je v Le Mansu slavil dve leti po znamenitem dvoboju zavarovan za kar 100 milijonov dolarjev. Uporaba replik v filmske namene je zato še kako na mestu.

Vozila za potrebe filma so priskrbeli pri južnoafriškem podjetju Hi-Tech Automotive, specializiranem za izdelavo replik Ford GT 40 in Shelby Cobra. Pri njihovi izdelavi so veliko pozornost namenili vsem podrobnostim, ki so jih imela vozila letnika 1966, v katerih pa bodo sedaj lahko uživali tudi čisto običajni (premožnejši) kupci. Zgoraj omenjeno podjetje bo namreč povsem enake replike kot v filmu – Ford GT 40, Shelby Cobra in pa Shelby Daytona Coupe ponudilo tudi v prosti prodaji. Cena? Od 162.000 funtov oziroma 189.000 evrov.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem