Fisker se vrača na trg z modelom Emotion (video)

16. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Popolnoma nov avtomobil Fisker Emotion, ki ga bo za razliko od hibridnega modela Karma poganjala izključno elektrika, bo na ceste zapeljal leta 2019.

Henrik Fisker, legendarni danski oblikovalec, ki stoji z dizajnom avtomobilov kot sta Aston Martin V8 in DB9 ter BMW Z8, se očitno vrača na trg električnih avtomobilov. Oblikovalec, ki je s svojim avtomobilskim podjetjem Fisker Automotive leta 2007 predstavil model Karma nato pa po menjavi lastništva in drugih težavah projekt čez 7 let ugasnil, se sedaj vrača s popolnoma novim električnim avtomobilom Fisker Emotion.

Prve skice avtomobila smo tudi pri nas objavili že leta 2016, sedaj pa je Fisker Inc., kakor se Dančevo podjetje po novem imenuje predstavilo še nekaj več podrobnosti o novem avtomobilu. Novinec naj bi imel ob polni kapaciteti baterij doseg preko 400 kilometrov, pri čemer naj bi ga bilo za doseg 125 milj moč napolniti v zgolj devetih minutah. Avtomobil bo opremljen s štirikolesnim pogonom, platišča sama pa bodo izdelana iz kombinacije aluminija in ogljikovih vlaken, kar naj bi bistveno zmanjšalo njihovo maso. Končna hitrost Emotiona bo znašala 258 kilometrov na uro, za pomoč pri avtonomni vožnji pa bo opremljen tudi z lidarjem.

Avtomobil bo na ceste zapeljal leta 2019, vsa ta tehnologija pa ne bo ravno poceni. Začetna cena za nov avtomobil bo v ZDA znašala 129.900 dolarjev, kar je približno 54.000 dolarjev več od sicer manj zmogljivega Teslovega modela P. Upajmo, da Bo Fiskerju uspelo opravičiti to ceno.

Jure Šujica

Foto: Fisker