Fisker se vrača s križancem

19. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli
Fisker se vrača s križancem (foto: Fisker)
Fisker

Po športni limuzini Emotion napoveduje še prihod revolucionarnega športnega terenca s ceno v bližini 35.000 evrov.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker je pred leti z modelom Karma predstavil eno izmed prvih športnih serijskih vozil, opremljenih izključno z električnim pogonskim sklopom. Žal pa mu podvig ni uspel, Karmo so namreč zaradi finančnih težav izdelovali le dve leti, nato pa je podjetje propadlo. A Henrik Fisker se ni vdal v usodo in so, kot kaže, še nekoliko močnejši. Po športni limuzini Emontion namreč zdaj sledi križanec, ki sicer še nima imena, ima pa zato že postavljeno ceno.

40.000 dolarjev oziroma 35.200 evrov. Toliko bo treba odšteti za novega električnega križanca srednjega razreda, ki bo na ceste predvidoma zapeljal leta 2021, torej približno takrat kot njegov neposredni konkurent, Tesla Model Y (v vstopni izvedbi). Drugi v vrsti konkurentov, ki bo prav tako nastopal v tem avtomobilskem razredu, je seveda pred kratkim predstavljeni Polestar 2.

Ponovno ustvarjanje križancev

Koncept, ki naj bi bil že blizu popolnemu razkritju, bo po besedah Fiskerja na novo predstavil koncept športnega terenca, v celoti pa naj bi vozilo razkrili še pred koncem leta 2019. »Naša ekipa se je odpravila na misijo: izdelati cenovno dosegljivega križanca, ki je bolj razburljiv in poln čustev kot katerikoli drug avtomobil na trgu. Z navdušenjem tako predstavljamo avtomobil, ki bo na novo ustvaril razred križancev. Cenovno dosegljiv z začetno ceno pod 40.000 dolarji bo novi avtomobil zaželen, prestižen, vzdržljiv, 'zelen' in bo – skupaj z edinstvenimi izkustvi in tehnologijami – dosegljiv posameznikom v ZDA in drugod po svetu.«

Pri Fiskerju tako obljubljajo, da bodo novica izdelovali v velikih količinah. Sicer pa pri Fiskerju o novincu še ne razpolagajo s prevelikim številom tehničnih podatkov. Tako je znano le, da bo robustno oblikovan terenec opremljen z baterijskim sklopom zmogljivosti 80 kilovatnih ur, ki mu bo zagotavljal približno 300 milj ali 480 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"