Bodo pri Renaultu zaradi 'nezvestobe' azijskega partnerja zdaj jezni?

Kmalu za tem, ko je bilo jasno, da ima Nissan več svobode pri sklepanju novih sodelovanj in celo partnerstev, jim je kot zrela hruška pod noge padel - Fisker.

Nissan je trdno povezan z Renaultom, boste rekli. Povezan že, toda ne trdno, vsaj ne več tako zelo, ko je bil nekoč, ko je bil od Renaulta celo odvisen. Toda po zadnjih pogajanjih s partnerjem v zvezi Renault-Nissan-Mitsubishi, je povezava nekoliko bolj ohlapna in daje partnerjem več možnosti za samostojno pot.

Fiskerjeve težave so Nissanova rešitev

Pri Nissanu so dobili veter v hrbet in nepričakovane težave znamke Fisker, ki je še lani poleti vabila vlagatelje s kupom novih in res vznemirljivih modelov, za katere je ustanovitelj Henrik Fisker trdil, da so med najboljšimi v segmentu (več o treh novih modelih na tej povezavi).

Toda zdi se, da je start up, ki ga vodi oblikovalec in poslovnež danskih korenin Henrik Fisker, zašel v težave z večstomilijonsko izgubo v zadnjem četrtletju 2023. Zato so začeli iskati partnerja in vlagatelja, ki bi hkrati pomagal s proizvodnimi zmogljivostmi, saj edini model (Ocean) izdelujejo v sosednji Avstriji, v Magninih obratih v Gradcu.

Fisker Ocean

Fisker Ocean

Fisker

Pet znamk je bilo menda v igri, naposled je ostala ena in zdaj je jasno, da bo Fisker nadaljeval svojo zgodbo z Nissanovo pomočjo. Japonce je predvsem zanimal baterijsko električni poltovornjak Alaska, ki ga številni primerjajo s konkurenco,  to je Teslin Cybertruck.

Toda Fiskerjev model vendarle deluje mnogo bolj konvencionalno, sprejemljivo in smiselno. Nissan bo na platformi poltovornjaka, ki je evolucija platforme modela Ocean, izdelal svoj model, Fisker pa svojega.

Fisker Alaska, poltovornjak (BEV)

Fisker Alaska, poltovornjak (BEV)

Fisker

NIssan lahko ponudi tudi dve tovarni v ZDA

Seveda pa bo sodelovanje še trajalo. Reuters in Automotive News Europe poročata, da naj bi Nissan v Fisker vložil okoli 400 milijonov dolarjev (370 milijonov evrov) in si tako zagotovil napredno tehnologijo za nastop na rastočem trgu električnih poltovornjakov v ZDA (GM, Rivian, Tesla ...). Seveda je Nissanu, ki ima trenutno le en baterijsko električni model (Arya), gotovo zanimiv tudi vstopni model Pear, morda pa celo superšportnik Ronin.

Fisker PEAR

Fisker PEAR

Fisker

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol