Ford Fiesta ostaja igriva tudi v dostavni različici

24. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Poleg Fieste Van ford predstavlja tudi testno različico hibridnega kombija Transit ter posebno izvedbo poltovornjaka Wildtrack z oznako 'X'.

Medtem ko se je v Pekingu na Kitajskem danes začel mednarodni avtomobilski salon in je večina avtomobilske javnosti zazrte v kitajsko prestolnico – danes je tam svoj najnovejši koncept predstavil Mercedes-Benz – pa v Veliki Britaniji poteka nekoliko manjši, a še vedno zanimiv salon dostavnih vozil. Na njem svetovno premiero doživlja dostavna različica zadnje generacije Fordove Fieste.

Fiesta Van se od običajne različice s tremi vrati ne razlikuje prav dosti. Navzven je tako edina razlika ta, da ima v različici, namenjeni prevozu tovora, na mestu zadnjih bočnih stekel odprtine zaprte s pločevino. In če že govorimo o tovoru, tega je lahko za skupno tisoč litrov, najdaljši kosi so lahko dolgi do 1,3 metra, nosilnost vozila pa znaša 500 kilogramov. Tovorni prostor bo znotraj zaščiten z vzdržljivo gumo, od vozniške kabine pa bo ločen z mrežasto pregrado.

Za pogon tovorne različice skrbijo štirje motorji, 1,1-litrski atmosferski trivaljnik s 85 'konji' (63 kilovati), litrski turbo motor z 92 kilovati in dva dizla s prostornino 1,5-litra ter močjo 63 in 88 kilovatov. Gre pa nova Fiesta brez dvoma v korak s časom. S pomočjo tehnologije FordPass connect bo namreč lahko avtomobil postal dostopna točka za do deset naprav hkrati, hkrati pa bo samodejno preverjal delovanje motorja, stanje tekočin, svetlobnih teles in voznika samodejno opozorilo, če bo potreben obisk servisa.

Testni Transit s hibridnim motorjem in oplemeniten Wildtrack

Poleg Fieste pa je Ford v Birmingham pripeljal še dve novosti. Prva je Ford Transit Custom PHEV. Gre za Fordov kombi zadnje generacije, opremljen s hibridnim pogonskim sklopom, kakršnega je Ford s pomočjo video projekcije predstavil na septembrski konferenci CityofTomorrow v Londonu. Dvajset tovrstnih vozil je namreč trenutno v sodelovanju Forda in podjetja Transport for London na 12-mesečnem testiranju v Londonu, kjer preverjajo vpliv hibridnih kombijev na produktivnost in čistejši zrak v mestih.

Tretja novost, ki je po eni strani primerna tako za gospodarsko kot osebno rabo, pa je Ranger Wildtrack X. Gre pravzaprav za nadaljevanje zgodbe o omenjeni seriji poltovornjaka Wildtrack Black Edition. Tako kot slednji bo tudi različica X opremljena z najvišjo stopnjo opreme, ki med drugim zajema usnjene sedeže s sivimi šivi, številne dodatke na modro obarvani karoseriji z dvojno kabino in 3,2-litrski šestvaljni dizelski motor s 147 kilovati (200 'konji') moči.