Ford GT '67 Heritage edition v spomin na 50. obletnico zmage v Le Mansu

16. 8. 2017 | Jure Šujica
Deli

S posebno serijo njihovega super športnega modela GT Ford obeležuje 50. obletnico zmage na vztrajnostni dirki 24 ur Le Mansa.

Ford je namreč leta 1967 dosegel drugo od skupaj kar štirih zaporednih zmag na omenjeni dirki, katere so dosegli med leti 1966 in 1969. Vendar pa je bila omenjena zmaga za ameriško ekipo še posebej sladka, saj sta se za volanom izmenjavala tudi ameriška dirkača, Dan Gurney in A. J. Foyt, dirkalnik pa je bil najbolj skrajna izvedenka legendarnega modela GT 40, tako imenovan 'mark IV', ki se je od ostalih izvedb razlikoval po popolnoma spremenjeni zunanjosti in šasiji, poganjal pa ga je 7 litrski V8 motor, ki je poskrbel za povprečno hitrost 218 kilometrov na uro.

Zadnja generacija modela, ki sedaj nosi le še oznako GT je precej drugačen stroj, katerega poganja 'zgolj' 3,5 litrski V6 motor, kateri pa ob pomoči elektromotorja proizvede 647 konjskih moči. Za modelno leto 2018 pa je Ford sedaj pripravil nekaj novosti, s katerimi želi obeležiti zgoraj omenjeni jubilej.

Ford GT Heritage '67 notranjost

Spremembe le kozmetične narave

Posebno serijo vozil, ki bodo na voljo prihodnje leto bo tako zaznamovala tako imenovana 'dirkaško rdeča' barva s tradicionalnima belima črtama, ki bosta tekli po sredini avtomobila. Za barvni kontrast bodo poskrbeli nepobarvani karbonski pragovi, srebrna ogledala, satenasto srebrna pa bodo tudi 20-palična kovana aluminijasta platišča. Celotno podobo vozila bo zaključila številka 1 na vratih in sprednjem pokrovu-prav taka, kakršno je nosil tudi zmagoviti dirkalnik leta 1967. Notranjost bodo krasili novi sedeži iz karbonskih vlaken in črnega usnja z rdečimi šivi, rdeči pa bodo tudi varnostni pasovi.

O izboljšavah sicer že sedaj zelo zmogljivega motorja pri Fordu ne govorijo, je pa omejena serija vozil nadaljevanje zgodbe iz lanskega leta, ko so se pri podjetju iz Michigana s posebno serijo istega modela v črni barvi in številko dve na pokrovu poklonili modelu GT 40 'mark II', ki je leta 1966 dosegel prvo v nizu štirih zmag na najbolj znani vztrajnostni dirki na svetu.

Jure Šujica

Foto: Ford

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"