Ford s še enim asom v rokavu: prihaja karbonski Ford GT

30. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Od 'standardne' izvedbe bo lažji za dodatnih 18 kilogramov, tudi po zaslugi kolesnih vijakov iz titana.

Ko je Ford le pred nekaj dnevi najavil, da bo podaljšal proizvodnjo superšportnega modela GT – seveda, povpraševanje je presegalo ponudbo – se je zdelo, da je to edina novica, povezana s proizvodnjo avtomobila, ki za zgled jemlje legendarni dirkalnik izpred pol stoletja. A verjamemo, da je Ford že takrat računal na to, da bodo v nekaj prihodnjih vozil vnesli še nekaj sprememb, ki bodo avtomobil le še začinile.

Carbon Series se bo imenovala omejena serija avtomobilov, šlo pa bo za vozila, ki bodo po zaslugi še večje uporabe ogljikovih vlaken in drugih lahkih materialov še 18 kilogramov lažji. Nižjo težo vozila so dosegli z uporabo platišč iz ogljikovih vlaken (takšna platišča Ford sicer ponuja že vse od začetka proizvodnje), izpušnega sistema in vijakov platišč iz titana ter polikarbonatnega pokrova motorja za izboljšano hlajenje. Vseeno bodo potniki v notranjosti – če bodo tako želeli – obdržali komponente, kot so multimedijski sistem, radio in klimatska naprava, odstranjena pa bodo držala za pijačo.

Ogljikova vlakna na razstavi

Da pa bo takoj jasno, da ne gre za običajnega GT-ja, temveč za posebno serijo – tretjo po vrsti – bo razkrivala tudi grafika zunanjosti avtomobila. Ta bo odeta v sivo barvo z dvema črtama na izpostavljenih ogljikovih vlaknih in dodatki v eni izmed štirih barv: srebrni, oranžni, rdeči in modri. Izpostavljena ogljikova vlakna bo sicer mogoče opaziti tudi na A-stebričkih ter pragovih vozila.

»Vozila Ford GT Carbon Series bodo na cesti izstopala zaradi vpadljivega dizajna, bogatega s karbonskimi vlakni, na dirkališču pa zaradi vodljivosti,« je dejal Hermann Salenbauch, globalni direktor oddelka Ford Performance, in dodal, da gre »še za en primer, kako lahko zmagovalni dirkalnik, namenjen dirkanju v Le Mansu, zaživi (na cesti) na nekoliko drugačen način in hkrati poveže kupca s čarobno dediščino«.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja