Ford Mustang Q500 Steeda na voljo tudi v Evropi

11. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kljub predelavni naj bi vozilo še vedno ohranilo tovarniško garancijo.

Ford Mustang velja za ikono med ameriškimi športnimi avtomobili tako na domačem kot tudi na tujih trgih. A kljub temu, da ima avtomobil privržence praktično po celem svetu, je trajalo pol stoletja, preden so se Američani odločili legendarni avtomobil z galopirajočim konjem na maski motorja končno ponuditi tudi evropskim kupcem. Temu pa so kmalu začeli slediti proizvajalci nadomestnih delov in delov za predelave avtomobilov, med katere spada tudi Steeda, ki sedaj svojo nadgradnjo modela Mustang z oznako Q500 ponuja tudi v Evropi.

Steeda je za večino Evropejcev verjetno precej neznano ime, gre pa za eno izmed največjih podjetij, specializirano za predelavo športnih Fordov na svetu. Z dejavnostjo proizvodnje delov za povečanje motorne moči so pričeli pred tremi desetletji, v ponudbi pa imajo trenutno tako dele za predelavo modelov Mustang, Focus, Fiesta in Mondeo, ki jih kupci vgradijo sami, kot tudi možnost predelave vozil znotraj hišnega oddelka za predelave SSV.

Po nadgradnji si lahko omislite še cel kup dodatnih delov

Mustang Q500 bo tako poleg Mustanga Q350 in Mondea Sport že tretji avtomobil po vrsti, za katerega podjetje ponuja celotno predelavo, hkrati pa tudi najbolj dodelan. Izhaja iz standardnega Mustanga GT s 5-litrskim V8 motorjem s 410 'konji' in 562 Nm navora. S predelavo sistema za zajem zraka v motor, nadgradnjo motorne elektronike in izpušnega sistema je Steeda pridobila še dodatnih 70-konjev moči, navor pa je narastel na spoštljivih 658 Nm.

Seveda pa se predelava ni ustavila le pri nadgradnji motorja. Zaradi večje moči so pri Steedi pozornost namenili tudi podvozju in legi vozila. Avtomobili bodo tako prejeli izboljšan okvir, standardno pa bodo na 20-palčna platišča nameščena platišča Michelin Pilot Sport 4S dimenzij 265/35/20 spredaj in 195/35/20 zadaj. V primerjavi s standardnim Mustangom bodo Steedini avtomobili opremljeni še z nekaterimi dodatki na zunanjosti, kot so spremenjen podaljšek sprednjega odbijača, nov ter lažji difuzor za večjo stabilnost na zadnjem odbijaču, maska z napisom Steeda preko zadnjih luči in pa ploščica pod pokrovom motorja, ki bo potrjevala avtentičnost vozila.

Cena celotne predelave bo znašala 8.998 funtov oziroma dobrih 10.100 evrov, le ta pa lahko še nekoliko naraste, če se odločite za doplačilo v obliki nastavljivega podvozja, ojačenega 6-stopnjskega ročnega menjalnika, hlajenih diskov in drugih dodatkov.

Jure Šujica
foto: Newspress

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja