Ford predstavlja najbolj zmogljiv osemvaljnik s kompresorjem na svetu (video)*

20. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Novinec pa bo hkrati prinesel tudi največjo količino navora do sedaj.

Pri Fordu smo zadnja leta vajeni da, ko pride do modela Mustang, tako kot nekoč vsako leto pripravijo kakšno posodobitev, nadgradnjo, kakšen aerodinamični dodatek več in s tem postopoma izboljšujejo njegove zmogljivosti na cesti. Tega se pravzaprav poslužujejo že vse od predstavitve izvirnika pred več kot pol stoletja, a zdi se, da so zadnja leta na tem področju še nekoliko bolj dejavni. Dosegli so namreč vrhunec zmogljivosti in nismo več čisto prepričani, kam zadeva pelje.

Prav danes namreč pri Fordu predstavljajo Mustanga z modelno letnico 2020, ki bo premogel največ moči glede na liter prostornine do sedaj. 760 'konjev' bo namreč proizvedla zadnja generacija 5,2-litrskega osemvaljnika, ali povedano drugače: 559 kilovatov. S tem bo motor, ki bo razgrajal pod pokrovom najnovejšega Shelby Mustanga GT 500 najmočnejši osemvaljnik s podporo kompresorja na trgu. Za primerjavo: Ferrari F8 Tributo, predstavljen v letošnjem letu lahko iz sebe iztisne 'le' 710 'konjev' ali 522 kilovatov moči iz 3,9-litrskega, turbinsko podprtega osemvaljnika. Dodge Challanger Demon na drugi strani 840 'konjev' ali 626 kilovatov proizvede iz 6,2 litrskega motorja, pa še to zgolj ob pomoči 100-oktanskega goriva, namenjenega dirkalnim avtomobilom.

Motor bo ob tem proizvedel še 891 njutonmetrov navora, kar pomeni, da ne bo šlo le za najmočnejši osemvaljnik na svetu, pač pa tudi za rekorderja med motorji s tovrstno zasnovo po glede na zalogo navora. Pri Fordu so zadevo seveda v svojem slogu predstavili v kratkem videu, ki si ga lahko ogledate v zgornjem predvajalniku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja