Ford pripravlja električnega športnika po vzoru Mustanga

7. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli
Ford pripravlja električnega športnika po vzoru Mustanga (foto: Ford)
Ford

Novinec na električni pogon bo na ceste zapeljal že čez dve leti, gre pa le za del več milijard evrov vrednega projekta elektrifikacije Fordovih vozil.

Trije pari luči na zadku vozila, počasi se spuščajoča streha in široki zadnji koloteki na skici Fordovega koncepta? Zgornje besede bi lahko opisovale kateregakoli izmed novejših – ali pa tudi zgodnjih – Mustangov. In resnica niti ne bi bila tako daleč. Pa vendarle ne gre za novo generacijo Fordovega bencinsko gnanega športnika, ampak za popolnoma nov Fordov koncept, katerega navdih je slavni športnik, le da se od slednjega razlikuje v ključni podrobnosti. Za pogon bo namreč skrbela elektrika.

Zgodba za skico pa je vseeno malo bolj kompleksna. Ford je namreč sestavil novo ekipo oblikovalcev in inženirjev ter jo v čast ameriškega fizika poimenoval Ford Team Edison. Njihova naloga bo ustvarjanje popolnoma novih električnih vozil za čedalje hitreje rastoči trg električnih avtomobilov, pri čemer bo velik poudarek namenjen iskanju novih načinov še hitrejšega in cenejšega oblikovanja ter izdelovanja prototipov, kar bo prispevalo k fleksibilnosti pri razvoju novincev.

16 električnih in 40 elektrificiranih modelov do leta 2022

»Električni avtomobili so prihodnost, naša ekipa pa je popolnoma predana načrtu in želji po izdelavi električnih avtomobilov, ki jih bodo kupci vzljubili, hkrati pa bodo prispevali k nemotenemu delovanju omrežja električnih avtomobilov,« je dejal Darren Palmer, globalni vodja za razvoj produktov pri omenjeni skupini.

Čeprav 'električni Mustang' za zdaj živi le na sliki, pa Ford že prav kmalu napoveduje prihod serijskega avtomobila. Ta naj bi na ceste zapeljal leta 2020, ponujal naj bi do 480 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem baterije, bo pa to le del 11 milijard dolarjev vredne investicije, v sklopu katere namerava Ford do leta 2022 predstaviti kar 16 novih električnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol