Ford razkril načrte za prihodnost, transformacija bo obsežna

17. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli
Ford razkril načrte za prihodnost, transformacija bo obsežna (foto: Ford)
Ford

Za izpolnitev načrta so že pripravili tudi načrt, ki bo vsako leto terjal več milijard evrov vložka.

Bitka na trgu električnih in elektrificiranih avtomobilov na evropskem (pa tudi svetovnem) trgu je še vedno odprta, noben avtomobilski proizvajalec pa si pred konkurenco še ni ustvaril prevelike prednosti. In če se zdi, da so v tem trenutku na trgu električnih vozil morda najmočnejše znamke Volkswagen, Renault, Nissan in Tesla, se bo kmalu v bitko za svoj delež tržne pogače vključil tudi Ford. Kako nameravajo to storiti so pri evropski veji znamke razkrili na današnji tiskovni konferenci, načri pa so velikopotezni.

Ford načrtuje, da bo že v prihodnjih petih letih uspel vse svoje modele, ki bodo naprodaj v letu 2026 ponuditi tudi v različicah z izključno električnim pogonom. Še več, na področju gospodarskih vozil naj bi podoben mejnik dosegli že dve leti prej, ko bodo na trgu vse svoje dostavnike ponudili v kombinaciji bodisi z z izključno električnim motorjem ali pa vsaj kot priključne hibride.

Ob takšnih napovedih seveda ni prav daleč niti dan, ko bo Forde poganjala izključno elektrika. Pri osebnih avtomobilih naj bi se to zgodilo do leta 2030, hkrtai pa naj bi bilo do tedaj z električnimi oziroma priključno-hibridnimi pogonskimi sklopi opremljenih tudi 60 odstotkov vseh lahkih gospodarskih vozil. S takšnimi načrti bi Ford lahko postal eden izmed proizvajalcev, ki bodo med prvimi naredili prehod k izključno električnim avtomobilom.

Nova tovarna le kaplja v morje

Takšne napovedi pa seveda zahtevajo tudi velika vlaganja, nba katera so se pri Fordu že pripravili. Ena izmed glavnih naložb bo nov proizvodni center v Kölnu, kjer je sicer sedež evropske veje znamke Ford, prvi električni avtomobili pa naj bi iz njegovih proizvodnih trakov zapeljali že v letu 2023. A to je le del naložb, ki jih pri Fordu napovedujejo na področju e-mobilnosti v prihodnje, saj naj bi do leta 2025 za razvoj tega področja globalno namenili kar 22 milijard dolarjev oziroma 18,23 milijard evrov.

Novica so pri Fordu na današnji tiskovni konferenci razkrili po tem, ko so v podjetju v minulem obdobju znova prilezli na zeleno vejo. »Uspešno smo prestrukturirali Ford of Europe in tako v zadnjem četrtletju leta 2020 uspeli doseči pozitivne rezultate. Sedaj bomo evropske trge začeli osvajati z impresivnimi električnimi avtomobili, ki bodo ponujali tudi najboljše možnosti povezljivosti,« je dejal Stuart Rowley, predsednik Ford of Europe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja