Ford razvija avtonomni policijski avtomobil

31. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Vozilo naj bi samostojno zanalo prekrške in posredovalo ustrezno kazen, zaradi česar ne bi bilo več potrebe po policistih v vozilih.

Večina izmed nas je v nekem trenutku že imela opravka s policisti na cesti. Bojda so nas ustavili zaradi kontrole prometa ali pa nemara celo zaradi storjenega prekrška – prehitra vožnja, uporaba mobilnega telefona, razlogov je mnogo. Po zaustavitvi je sledil pogovor, naštevanje izgovorov, zakaj smo naredili prekršek in iskanje načinov, kako bi se izognili kazni. A vse to zna postati preteklost, saj Ford razvija sistem, ki bi avtomatiziral policijske avtomobile, ti pa naj bi tudi zaznavali prekrške in jih pomagali sankcionirati.

Uradne izjave s strani Forda v zvezi z omenjenim konceptom sicer še ni bilo, po podatkih britanskega časnika The Times pa naj bi sistem s pomočjo umetne inteligence v celoti odpravil potrebo po prisotnosti policistov v vozilih. Ti bi bili sicer še vedno lahko prisotni in spremljali dogajanje na cesti. Avtomobili bi se znali namreč sami skriti na ustreznih lokacijah, kjer bi nato prežali na prekrškarje.

Pod nadzorom tudi avtonomni avtomobili

Celoten sistem bi bil preko spleta povezan z nadzornimi kamerami ob cestah, ki bi na primer zaznale vozila, ki se gibljejo prehitro, so prevozila rdečo luč in podobno. Lokacijo vozila in njegove podatke bi sistem nato posredoval vozilom na terenu, ki bi nato sledila prekrškarju. Z vozilom bi nato pričeli komunicirati preko radijskih signalov, omenja pa se celo možnost prevzema nadzora nad vozilom v prekršku.

Čeprav naveden koncept načeloma zajema klasične avtomobile, ki jih vozimo sami, pa naj bi tovrstna policijska vozila lovila tudi avtonomne avtomobile. Tukaj pa se postavi novo vprašanje: komu bi v primeru prehitre vožnje avtonomnega avtomobila napisali kazen in kakšna bi ta bila? 'Voznik' v končni fazi ne vpliva več na vožnjo ...

Jure Šujica
foto: Ford, Policija

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja