Ford z možnostjo tišjega izpuha za manj pritožb sosedov

7. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli
Ford z možnostjo tišjega izpuha za manj pritožb sosedov (foto: Ford)
Ford

Idejo za sistem, ki uravnava glasnost izpušnega sistema je eden od Fordovih zaposlenih dobil po pritožbah sosedov nad njegovim glasnim osemvaljnikom.

Ford bo novo generacijo legendarnega športnika v prodajnih salonih predstavil v začetku naslednjega leta, po predlogu enega od zaposlenih pa bo avtomobil lahko opremljen z zanimivim sistemom, ki so ga pri Fordu poimenovali 'Good neighbour' – dobri sosed. Gre namreč za sistem, pri katerem je možno preko uporabniškega vmesnika v informacijsko-zabavnem sistemu nastaviti 'urnik', kdaj lahko sistem deluje s polno glasnostjo, kdaj pa mora delovati nekoliko tišje.

Steve von Foerster, eden izmed zaposlenih pri Fordu v Veliki Britaniji je idejo za sistem dobil potem, ko je s strani sosedov ves čas prejemal pritožbe zaradi glasnega izpušnega sistema svojega Mustanga. Glasni izpušni sistemi avtomobilov so sicer poleg pasjega laježa, vrtnih kosilnic in električnega orodja eden izmed najbolj motečih zvokov, so po podatkih ene izmed raziskav v Veliki Britaniji eden izmed najbolj motečih zvokov, ki je povzročajo sosedi.

Fordov sistem 'Good neighbour' sicer nikakor ni prva rešitev za znižanje glasnosti izpuha, različni sistemi, ki s pomočjo ventilov uravnavajo glasnost so na trgu na voljo že leta, vendar pa je to prvi sistem, kjer je moč glasnost nastavljati tudi vnaprej preko 'urnika'. Na voljo bo ob naročilu zmogljivejšega izpušnega sistema, uporabnik pa bo lahko izbiral med nastavitvami 'Normal', 'Sports Up' in 'Track'. V načinu 'Track' bo glasnost znašala 82 decibelov, sistem za tišji start ('Quiet start'), pa bo nivo glasnosti znižal na ušesom bolj prijaznih 72 decibelov.

Jure Šujica

Foto: Ford