Čakate Fordovega Explorerja? Zdaj vemo, kdaj prihaja v Slovenijo ...

22. 1. 2024 | Miha Rušnik
Deli

Zaradi nove evropske zakonodaje o baterijah, Fordov (evropski) Explorer malce zamuja. Ampak zdaj je tudi jasno, kdaj bo komapktni SUV pri nas (pa tudi daumi drugih novosti 'modrega ovala'). 

Novega Explorerja so po ameriškem vzoru zasnovali pri Fordu v Nemčiji, tam pa ga bodo tudi proizvajali, saj je namenjen predvsem stari celini. Proizvodnja bi scer morala steči že avgusta, prvi pa bi morali do kupcev prispeti ravno zdaj - v prvih tednih letošnjega leta. Vendar se je zataknilo ... Razlog za zakasnitev so novi standardi na področju baterijskih sklopov v električnih avtomobilih.

Ford

"Dokumente, prosim"

Od februarja 2027 bodo namreč v Evropski uniji električni avtomobili potrebovali poseben "potni list". Ta bo vseboval kup koristnih podatkov - za lastnika in vse vpletene v proizvodnjo.

Profimedia

Torje tudi podatke o surovinah, uporabljenih za izdelavo baterij in emisijah, ki jih je proizvodnja baterijskih sklopov proizvedla. To naj bi vneslo več reda in transparentnosti v proizvodnjo električnih avtomobilov, katerih oglaševalska gesla zelo pogosto vsebujejo besede kot so zeleno, ekološko, čisto, naravno ...

Ta digitalni dokument bo vezan na VIN številko oziroma QR kodo na avtomobilu. Prikazani podatki bodo odvisni od statusa osebe, ki bo do njih dostopala. Medtem ko bo proizvajalec lahko videl "vse", bo na primer lastniku vozila viden del podatkov o proizvodnji in stopnja degradacije baterije, osebje v obratu za reciklažo baterije pa bo lahko dostopalo do njene kemične sestave in postopkov za najvarnejši način razgradnje.

Ford

Kdaj, torej?

Explorerje bodo začeli izdelovati junija, prvi kupci pa se bodo lahko z njimi vozili že avgusta. V Slovenijo bodo prvi menda prišli konec leta. Ta model je sicer prvi predstavnik nove generacije električnih Fordov (uporablja sicer Volkswagnovo platformo MEB, na kateri bi naj nastal še vsaj en model) in tako utira pot popolni prenovi znamke na stari celini.

Ob prestavitvi se je govorilo o začetni ceni pod 45.000 evri, a glede na nedavna znižanja cen električnih avtomobilov v Evropi, je realno pričakovati, da bo cena Explorerja verjetno celo bliže 40 kot 45 tisočakom. 

Ford

Ampak to seveda še ni vse iz Forda ...

Poleg Explorerja letos prihaja še vrsta drugih Fordov. Nekje konec marca bo modri oval v Sloveniji ponudil novega Tournea Courier in Courierja Transit oziroma Tourneo . Poleti bomo prvič videli osveženo Kugo ter Pumo in Transita Connect, decembra pa se obeta električna ofenziva; takrat naj bi poleg Explorerja dočakali električne izvedenke Puma, Customa in Courierja. A Ford je za vso elektriko pripravil konkretno protiutež.

Na slovenske ceste bo konec leta namreč zapeljal tudi novi Mustang. Njegovo sedmo generacijo še vedno poganja V8 motor - odslej bo v Evropi na voljo le ta "tapravi", saj različice s štirivaljnikom ne bodo več ponujali. Pred tem pa jeseni pa še poslastica za avanturiste.

Ford

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol