Fordovi delavci pripravljeni na zagon proizvodnje

8. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli
Fordovi delavci pripravljeni na zagon proizvodnje (foto: Ford)
Ford

Varnost zaposlenih ob tem ne bo ogrožena, predvsem po zaslugi proizvodnje lastnih zaščitnih sredstev.

Avtomobilski proizvajalci se aktivno vračajo v ‘mrežo’, v proces proizvodnje avtomobilov. Številni proizvajalci so se ta čas ukvarjali tudi s proizvodnjo ventilatorjev in z uvedbo novih ukrepov za večjo varnost svojih delavcev. Križem rok tako niso sedeli niti pri Fordu, kjer bodo svoje najpomembnejše proizvodne obrate zagnali v prihodnjem tednu – brez skrbi za varnost delavcev.

Že pred časom so tako pri Fordu začeli proizvajati zaščitne maske in vizirje, namenjene zaposlenim v proizvodnji. Njihova izdelava tako že poteka v Fordovih obratih v Nemčiji, Romuniji, Španiji in Veliki Britaniji.  Ob tem za potrebe delavcev v tovarnah v Združenih državah Amerike skrbijo na drugi strani Atlantika. V podjetju si namreč želijo zagotoviti zadostno zalogo vseh zaščitnih sredstev in tako preprečiti možnost, da bi mask ali vizirjev zmanjkalo.

Za izdelavo mask so tako pri Fordu v obratu Dunton v Veliki Britaniji namestili dva nova stroja, s pomočjo katerih izdelajo med 60 in 90 mask na minuto, proizvodnja pa poteka 24 ur na dan. Proizvodnja vizirjev je že in bo po drugi strani potekala v vseh treh preostalih državah, najhitreje v Španiji, kjer dnevna kapaciteta znaša 300 vizirjev, pri čemer pa so jih 5.500 že podarili zdravstvenemu osebju.

»Odziv vseh sodelujočih pri vzpostavljanju in zagonu teh strojev v tako kratkem času je bil naravnost osupljiv,« je povedal Chris White, vodja tehničnega centra v Duntonu, Ford Evropa. »Stroja smo kupili od kitajskega podjetja in ekipa Forda Kitajska je delala brez predaha, da so pripravili pošiljko in zagotovili vse potrebno za preprosto namestitev in začetek uporabe strojev. Samo nekaj tednov po začetku projekta smo že poskrbeli za zaščito našega osebja.«

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja