Francija zahteva, da Renault razreši Carlosa Ghosna vseh dolžnosti

17. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli
Francija zahteva, da Renault razreši Carlosa Ghosna vseh dolžnosti (foto: Renault)
Renault

64-letni direktor v priporu naj enostavno ne bi bil več primeren za upravljanje funkcije, ne glede na odločitev sodišča. Renault je medtem tudi uradno potrdil navedbe, da iščejo 'najboljšo rešitev' za prihodnost podjetja.

Ko so pred dvema mesecema na tokijskem letališču zaradi suma številnih nepravilnosti, povezanih z njegovim delom v podjetju Nissan, aretirali takratnega prvega moža znamke, je bila že naslednji dan sprejeta odločitev, da mora zapustiti vse svoje funkcije, ki jih zaseda v japonskem podjetju. Enako odločitev smo takrat pričakovali tudi od Renaulta, ki pa se je nekoliko oddaljil od afere oziroma celo podprl Carlosa Ghosna, ki je tako kljub priporu obdržal svojo funkcijo v francoskem podjetju.

A zadeve se očitno spreminjajo tudi v Franciji. Država je namreč s 15 odstotki delnic največji posamezni lastnik znamke, s čimer ima v upravnem odboru podjetja dva sedeža, poleg tega pa še dodaten glas pri odločanju o ključnih zadevah. In če je Ghosn do nedavnega še užival njeno podporo, naj bi zdaj francoski finančni minister Bruno Le Maire svoje mnenje spremenil in zahteval njegovo razrešitev z mesta predsednika ter generalnega direktorja znamke.

Zavezništvo z Nissanom ne sme biti ogroženo

Po poročanju spletne strani Automotive news Europe naj bi tako dejal, da podjetje »vstopa v novo fazo, v kateri potrebujejo novo in zanesljivo vodstvo«. Upravni odbor znamke naj bi se tako še ta teden srečal na sestanku, kjer bodo najverjetneje ugodili želji finančnega ministra. Ghosn naj po mnenju neimenovanega vira enostavno – ne glede na odločitev japonskega pravosodja – ne bi mogel več opravljati trenutne funkcije.

Visoki predstavniki Renaulta naj bi se sicer danes v Tokiu srečali z vodstvom Nissana, vključno z generalnim direktorjem znamke, Hirotom Saikawo, človekom, ki je med prvimi zahteval odstavitev Ghosna. Slednji naj bi tako pričakoval, da bo Renault sledil njegovemu zgledu, Emmanuel Moulin, vodja Le Mairejevega kabineta, in Martin Vial, eden izmed Renaultovih direktorjev in hkrati vodja državnega holdinga, prek katerega si država lasti delež v Renaultu, pa naj bi medtem že razmišljala o možnih kandidatih za Ghosnovega naslednika.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"