Francoski prvak je izgubil polletno bitko, na vrhu nov najbolj priljubljeni avtomobil med slovenskimi kupci

Nihče ni zadovoljen, avtomobilski trgovci kljub prodajnemu plusu v prvi polovici leta obupujejo zaradi zamud pri dobavah, kupci se jezijo zaradi visokih cen.

Prodajne številke pri prvič registriranih novih avtomobilih na slovenskem trgu so v letošnjem prvem polletju boljše kot v enakem lanskem obdobju, vendar še zdaleč ne takšne kot v zadnjem letu pred pandemijo. Kupci so letos do konca junija registrirali 27.310 novih osebnih avtomobilov, to je 1466  oziroma 5,6 odstotka več kot v lanski prvi polovici.

Volkswagen

V juniju je prišlo do zamenjave na lestvici najbolj priljubljenih avtomobilov, kjer je prvaka Renaulta Clia s prestola spodmaknila Škoda Octavia. Pri Renaultu so se tako morali zadovoljiti z drugim mestom za Clia in tretjim za Capturja, med prvih pet pa sta še Volkswagnova modela T-Roc in Tiguan.

Volkswagen s 4295 in Škoda z 2906 prodanimi avtomobili krojita tudi vrh prodajne lestvice med znamkami, kjer pa bitka za stopničke še ni končana, saj na tretjem mestu z majhnim zaostankom in 2872 prodanimi avtomobili sledi Renault. V deseterici so še Toyota, Kia, Peugeot, Hyundai, Dacia, Audi in Opel.

Ford

Pri lahkih gospodarskih vozilih je tudi po šestih mesecih s 3895 prvič registriranimi vozili položaj slabši kot pri osebnih avtomobilih. Prodanih je bilo namreč 205 oziroma 5,01 odstotka manj vozil kot v enakem lanskem obdobju. Največ kupcev so uspeli pridobiti pri Renaultu, sledijo Ford, Volkswagen, Fiat in Citroën. Prvega mesta med najbolje prodajanimi dostavniki se oklepa Ford Transit Custom, na drugem mu dela družbo Renault Master, tretji je Citroën Jumper, četrti Volkswagen Crafter in peti Renault Trafic.

Preberite še: Saabov salon v Franciji je zaprt že celih 12 let - kaj vse se skriva v njem? (VIDEO)

BONUS VIDEO: Po 37 letih čakanja so nam pri BMW-ju uresničili avtomobilske sanje – in niso razočarali!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol