Frankfurt: Ford in Deutsche Bahn v skupen projekt souporabe koles z aplikacijo FordPass

14. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

3.200 koles, obarvanih v Fordovo grafiko, bo na voljo uporabnikom mobilne aplikacije FordPass, ki sicer obstaja že od leta 2013.

Poleg vseh avtomobilskih novosti, ki so jim priča obiskovalci letošnjega avtomobilskega salona v Frankfurtu, je zanimivo trajnostno rešitev v skrbi za okolje predstavil tudi avtomobilski proizvajalec Ford. Ameriški proizvajalec avtomobilov se je namreč povezal z nemškim železniškim prevoznikom Deutsche Bahn in skupaj so ustvarili sistem za javno izposojo in uporabo koles. S tem je Ford postal tudi prvi avtomobilski proizvajalec, ki je javnosti ponudil tovrstno rešitev.

Za začetek bosta podjetji v uporabo predali 3.200 koles, ki se bodo nahajali v dveh nemških mestih, Kölnu in Düsseldorfu, uporabniki pa bodo najbližje prosto kolo poiskali z uporabo aplikacije FordPass, preko katere se bodo nato registrirali v storitev Call a Bike, katero je ustvarilo podjetje Deutsche Bahn. Plačilo za uporabo kolesa uporabnik nato uredi preko spleta.

Nadaljevanje štiriletnega sodelovanja v skrbi za čistejše okolje

Omenjena storitev sicer ni popolnoma nova, Deutsche Bahn namreč izposojo koles ponuja že dlje časa, zato bodo pod svoje okrilje prevzeli tudi skrb za vsa nova kolesa, ki pa bodo odeta v barve avtomobilskega proizvajalca. Sami sicer v petdesetih mestih po celotni Nemčiji v najem ponujajo že 13.000 koles, na tem področju pa delujejo že 15 let.

aplikacija FordPass

Skupen projekt izposoje koles pa ni prvi primer sodelovanja med obema podjetjema. Ford je namreč že pred časom javnosti v uporabo ponudil aplikacijo FordPass, preko katere vozniki iščejo najbližja prosta parkirna mesta in bencinske črpalke, hkrati pa omogoča tudi souporabo avtomobilov. Deutsche Bahn se je projektu pridružil leta 2013 in s tem pomagal razširiti mrežo uporabnikov te storitve. Preteklo sodelovanje je zato tudi razlog, da bo Ford 100.000 uporabnikom aplikacije FordPass podaril enoletno brezplačno članarino za aplikacijo Call a Bike.

Jure Šujica
foto: Ford Europe