Preverite še eno veliko nevarnost, ki vam lahko zagreni življenje v zimskih mesecih

2. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Glodavci, ki se v mrzlih zimah zatečejo pod pokrov vašega avtomobila, predstavljajo nevarnost, ki se je pogosto ne zavedamo.

Zima je čas, ko tako policija kot različne organizacije in ne nazadnje tudi novinarji redno opozarjamo, da morajo biti avtomobili pripravljeni na zahtevne razmere, na sneg, mraz in tako naprej. A naj se še tako trudimo, tudi pozimi na nas in predvsem na naše avtomobile preži skrita, a hkrati izredno nadležna nevarnost: glodavci, kot so miši, podgane in druge podobne živali, zaradi katerih smo lahko meni nič tebi nič hitro ob nekaj sto evrov.

Tako kot mi tudi živali niso ravno navdušene nad nizkimi temperaturami, zaradi česar precejšen del svojega časa namenijo iskanju toplih zavetišč, da bodo preživele vsaj naslednjo noč. Avtomobili, zlasti tisti, ki so zaradi nedavne uporabe še vedno topli, pogosto zaradi vseh skritih kotičkov pod motornim pokrovom in drugod postanejo začasno ali pa kar trajno zatočišče teh živali in njihovih družin.

Zadeva se na prvi pogled morda zdi povsem nenevarna in nedolžna, a se hitro lahko razvije v resen problem, ki vas bo lahko stal od nekaj deset oziroma sto pa vse do več tisoč evrov. Pod motornim pokrovom se namreč skrivajo številni sestavni deli in materiali, ki jih glodavci radi napadejo in z grizljanjem tudi uničijo. V najboljšem primeru bo pri tem škodo utrpela toplotna zaščita pod motornim pokrovom, a zelo verjetno je, da se bodo živali lotile gumijastih ovojev električne napeljave. Izolacija namreč predstavlja odličen material za izdelavo gnezd v enem od skritih predelov motorja, v katerih si uredijo varno zavetje za podmladek.

Poškodbe, ki jih živali naredijo na napeljavi, lahko pomenijo tudi največje stroške popravila. Če poškodovanih komponent ne zamenjamo pravočasno, se lahko sproži kratek stik, pojavijo se okvare povezanih komponent ali morebiti celo požar. O posledicah seveda ni treba posebej govoriti.

Da bi odkrili, ali se pod motornim pokrovom skriva neprijetno (kosmato) presenečenje ali ne, sicer ni treba biti ravno detektiv. Po navadi je namreč že zelo hitro na pokrovu ventilov motorja ali pod avtomobilom mogoče opaziti različne drobtine, ostanke kruha in druge hrane, ki jo živali prinesejo v svoje novo domovanje. Gnezdo je nato priporočljivo iskati v bližini poškodovane napeljave, verjetnost pa je, če gre za starejše gnezdo, da bo to tudi precej veliko. Tako je recimo mogoče najti tudi primer, ko so mehaniki med raziskovanjem motornega prostora našli dobrih 10 kilogramov težko gnezdo, polno pasje hrane in različnih las.

Zgornji primer je seveda bolj skrajen. S težavami in škodo, ki jo povzročajo glodavci, se občasno srečujejo tudi v Centru mobilnosti Špan na Brezovici. O tem smo spregovorili z Borisom Verbičem, diagnostikom za vozila znamke Mercedes-Benz, ki nam je pojasnil, da vsako leto zaradi poškodb, ki so jih povzročili glodavci, na servis sprejmejo od štiri do šest vozil. Povedal je, da so moderni avtomobili še nekoliko bolj ranljivi kot starejši: "Starejša vozila imajo lahko manj električne napeljave, pri novejših vozilih pa lahko pride do izpada več komponent/električnih sistemov zaradi poškodb električne napeljave."

Povrečna višina odškodninskih zahtevkov v primerih, ko živali napadejo motorne komponente, znaša med 1.000 in 1.500 evrov.

Kateri so torej dejavniki tveganja, ki povečujejo možnosti, da se bo pod motorni pokrov ali kamorkoli drugam zatekla žival? "Glavna dejavnika tveganja sta dva: kraj parkiranja (Verbič ob tem odsvetuje parkiranje nad kanalizacijskimi jaški, kjer se glodavci najraje zadržujejo) in čas parkiranja. Dlje ko vozilo stoji, več je možnosti, pogojeno s parkirnim prostorom." Med našim pogovorom na servisu so se intenzivno ukvarjali z vozilom visokega cenovnega razreda, ki je bilo več mesecev parkirano pod kozolcem in je bilo idealen prostor za ureditev novega gnezda. Kolikšna bo višina škode na vozilu, sicer še ni jasno, zagotovo pa bo znesek dosegel več tisoč evrov.

Katere so torej komponente, ki jih živali najpogosteje napadajo? "Vsi plastični in gumijasti deli, živali jih radi grizejo, še posebej če se v tesnem prostoru ujamejo in ne morejo ven. Najbolj je problematična električna napeljava, če je poškodovanih več žic, je popravilo kompleksno, teoretično tudi požar zaradi stika ni izključen."

Proti temu, da bi se vam pod motorni pokrov naselile različne živali, se je mogoči boriti na različne načine, a nobena zaščita ni povsem stoodstotna. Ne nazadnje obstajajo primeri, ko so se miši že prikradle tudi v zaprto garažo in se naselile pod pokrov. Različna podjetja na trgu ponujajo odganjalce v obliki razpršilcev, oddajnikov zvoka in celo elektrošoke, a kot nam je zaupal Verbič, je tudi na lastne oči že videl primer, ko je žival v celoti zgrizla sistem za odganjanje. Tako se pravzaprav še kot najboljša preventiva kaže vgradnja posebnih cevi, s katerimi obdamo električno napeljavo, a jih zaradi njihove zgradbe živali ne morejo poškodovati.

Druge nevarnosti:

  • bolezni zaradi iztrebkov;
  • hrana, ki se zaplete v komponente;
  • preplašene živali se lahko zapletejo v premične komponente.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"