Google Auto bo letos poleti 'posvojil' vaš pametni telefon

17. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Točen datum prihoda nove nadgradnje še ni določen zgodil pa naj bi se v prihodnjih tednih.

Android Auto, sedaj že dodobra uveljavljena storitev, ki v praksi pogosto nadomešča klasične infozabavne sisteme avtomobilskih proizvajalcev bo v prihodnjih tednih postala še nekoliko bolj uporabna, predvsem pa bolj prijazna uporabnikom. Prihaja namreč kar lepa količina novosti, s pomočjo katerih bodo pametni telefonu z operacijskim sistemom Android še nekoliko bolj tesno povezani z omenjenimi sistemi.

Prva in najbolj opazna novost bo večja možnost personalizacije vmesnika. Doslej smo bili namreč vajeni, da je bil le-ta, ne glede na to, v avtomobilu katere znamke smo sedeli, vselej enak. Z nadgradnjo pa bo sistem povzel videz vašega pametnega mobilnega telefona, vključno z njegovim ozadjem, s telefona pa bo neposredno mogoče projicirati tudi druge funkcije in aplikacije – nastavitev bo potekala kar neposredno iz telefona. Ob tem bo mogoče tudi ves čas uporabljati tako imenovani 'dark mode', zatemnjen ekran, ki preprečuje bleščanje zaslona.

Android Auto le del projektov

Personalizacija pa se tu še ne konča. Poslej bo namreč mogoče enostavneje preklapljati med najpogosteje uporabljenimi aplikacijami. Hkrati bo na voljo tudi hitrejši dostop do aplikacij, namenjenih komuniciranju kot so Google Messenger, WhatsApp in druge. Med vsemi aplikacijami bo medtem mogoče brskati po abecednem vrstnem redu, vsaka izmed njih pa bo imela možnost »back to top.« Vozniki električnih avtomobilov bodo po novem še lažje iskali električne polnilnice, saj bo v sistem že vgrajena podpora tovrstnim vozilom, hitreje pa bo, ne glede na vrsto vozila, potekala prva paritev med infozabavnim sistemom in telefonom, ki zna biti sedaj tudi precej dolgotrajen postopek.

Avtomobilska tehnologija sicer postaja vse pomembnejši element oziroma področje dela Googlovih strokovnjakov, pri čemer je Android Auto le eden izmed fokusov. Nekateri avtomobili namreč že ponujajo informacijski sistem Android Automotive, tu pa so še Google Assistant in druge aplikacije, ki bodo sledile v prihodnjem letu in pol – tudi digitalni avtomobilski ključ, ki bo postal realnost s prihodnjo, 12. generacijo operacijskega sistema Android.

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol