Google Maps uvaja novo pomembno funkcijo, med prvimi državami tudi Slovenija

7. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Pri številnih voznikih, ki se odpravljajo na pot in trase do cilja ne poznajo najbolje, je eden izmed najbolj nepogrešljivih pripomočkov Googlova brezplačna aplikacija Google Maps ...

Ta namreč voznika v slogu klasičnih avtomobilskih navigacijskih naprav pripelje do cilja, pred odhodom na pot pa mu ponudi do tri različne alternative.

Preberite še: Raziskava: prekomerna uporaba navigacijskega sistema dolgoročno lahko močno škoduje zdravju

No, zdaj se bo po Nemčiji, Kanadi in ZDA v 40 državah po svetu – tudi v Sloveniji – med naborom možnih poti lahko pojavila še četrta, ki bo v skladu z aktualnimi trendi po zmanjševanju ogljičnega odtisa prikazovala pot, na kateri bo poraba goriva, posledično pa tudi izpusti CO2, najmanjša.

V praksi bo sicer ta pot, kot poudarjajo pri Googlu, enaka najhitrejši, ne pa vselej. Zato bo še vedno mogoče izbrati zgolj najhitrejšo pot, ki pa morda ne bo najbolj okolju prijazna.

Da je nova rešitev več kot učinkovita, kažejo prvi podatki iz zgoraj omenjenih treh držav, kjer je bila na voljo najprej. Tam so namreč po lastnih besedah pripomogli h kar pol milijona ton manjšim izpustom CO2, kar je enako, kot da bi s cest umaknili 100.000 vozil s termičnimi motorji.

Nova funkcionalnost aplikacije Google Zemljevidi bo sicer v kratkem dobila še pomembno nadgradnjo. Vozniki bodo namreč lahko pred odhodom na pot označili vrsto motorja v svojem avtomobilu (bencinski, dizelski, hibridni ali električni), na podlagi česar bo aplikacija lahko izračunala optimalno pot in upoštevala tudi to, ali je na poti dovolj polnilnih mest za električne avtomobile.

Preberite še: Kako je ta premijski SUV postal tako priljubljen?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol