Cene pogonskih goriv navzdol. Koliko bomo od jutri plačevali za rezervoar?

20. 5. 2024 | STA
Deli
Cene pogonskih goriv navzdol. Koliko bomo od  jutri plačevali za rezervoar? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi ta torek za voznike prinaša dobre novice!

Ob nespremenjenih trošarinah se bodo regulirane cene pogonskih goriv v torek znižale. Liter neosvinčenega motornega bencina se bo pocenil za 4,6 centa na 1,495 evra, liter dizla pa za 2,2 centa na 1,462 evra. Te cene bodo veljale do vključno ponedeljka, 3. junija, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Profimedia

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo tako na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba odšteti 74,75 evra. To je 2,30 evra manj kot doslej. Če cena ne bi bila regulirana, bi ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov stal liter tega goriva okoli 1,556 evra, so izračunali na ministrstvu.

Nova cena dizelskega goriva pomeni, da bo za 50 litrov treba odšteti 73,10 evra oz. 1,10 evra manj kot doslej. Če cene ne bi regulirali in hkrati potrošnikov oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po ocenah ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo treba odšteti okoli 1,537 evra.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se medtem še naprej oblikujejo prosto.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan