Cene goriva ostajajo nespremenjene

23. 10. 2023 | STA
Deli
Cene goriva ostajajo nespremenjene (foto: Profimedia)
Profimedia

Po neuradnih informacijah naj bi vlada rahlo zvišala trošarine, tako da do pričakovane pocenitve ne bo prišlo.

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest bodo opolnoči ostale nespremenjene. Liter bencina stane 1,536 evra, liter dizelskega goriva 1,651 evra. Prav tako bo nespremenjena pri 1,233 evra na liter ostala cena kurilnega olja, kaže objava na spletnih straneh državne uprave.

Cene bodo veljale do vključno 6. novembra, je še razvidno iz podatkov na spletni strani državne uprave.

Po neuradnih informacijah STA je sklep o rahlem zvišanju trošarin, tako da cene ostanejo na enaki ravni, pripravljen za današnjo dopisno sejo vlade, ki pa še ni bila sklicana.

Cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Preberite še: Prihaja ena najredkejših Toyot na svetu! (FOTO)

BONUS VIDEO: To so skrite slabosti (in prednosti) električnih avtomobilov!

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol