Hitra cesta proti Novi Gorici kmalu precej bolj varna, DARS pripravlja pomemben projekt

26. 5. 2022
Deli
Hitra cesta proti Novi Gorici kmalu precej bolj varna, DARS pripravlja pomemben projekt (foto: DARS)
DARS

Dars je minuli teden na portalu javnih naročil objavil razpis za izbiro izvajalca za gradnjo protivetrne ograje in preplastitev vozišča na delu hitre ceste Razdrto-Vrtojba. Investicija je po navedbah Darsa ocenjena na 52 milijonov evrov. Rok za prijavo je 21. junij.

Predvidena je postavitev protivetrne ograje ter preplastitev vozišča na delu hitre ceste Razdrto-Vipava-Ajdovščina-Vipavski Križ in gradnja sidrane pilotne stene pri viaduktu Rebrnice, kjer težave povzroča plazovit teren. Začetek del je predviden v letu 2023, trajala naj bi leto in pol.

Preberite še: Se ta vikend odpravljate na pot? Preverite, na kaj morate paziti na domačih cestah!

Razpis za izvajalca gradnje protivetrne zaščite je bil pričakovan že v lanskem letu. Na težave, ki jih imajo zaradi zapore cest v dnevih, ko piha močna burja, so opozarjali predvsem avtoprevozniki. Direktor Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina Marko Rondič je zato zelo zadovoljen, da bo do gradnje končno prišlo.

"Zadovoljni smo, da se po toliko letih projekt vendarle premika v to zaključno fazo. Že dolgo smo čakali na izvedbo protivetrne zaščite, ki bi morala biti narejena že ob sami gradnji hitre ceste. Prav zato so tudi stroški postavitve te zaščite tako visoki," je v sredo za STA povedal Rondič.

Vipavski župan Goran Kodelja pa nad dogajanjem ni tako zadovoljen. "Sem proti temu, da se dela protivetrna zaščita. To je sicer moje mnenje, projekt pa gre očitno naprej. Proti sem zato, ker ni znano, ali bodo protivetrne ograje lahko zaščitile pred najhujšimi udarci burje. Pa tudi zato, ker se po tej cesti vozijo predvsem kamioni v tranzitu, ki bi lahko porabili 15 minut več za vožnjo po drugem odseku avtoceste," je ob robu sredine seje občinskega sveta povedal župan.

Kodelja je prepričan, da bo protivertna zaščita uničila veduto Vipavske doline, obenem pa potnikom po hitri cesti onemogočila razgled na lepote doline.