Hrvaška in Slovenija složni in vodilni – po številu pijanih voznikov

V obeh državah so med zadnjim vseevropskim poostrenim nadzorom policisti zalotili več kot tri odstotke voznikov pod vplivom alkohola.

Akcija poostrenegaa nadzora je tradicionalno potekala v juniju, mesecu, ki ga zaznamujejo daljši dnevi, povečano število druženj, festivali, prireditve ob koncu šolskega leta in začetek počitnic, kar vodi tudi v povečano pitje alkohola in morebitno uživanje drog. V vseevropski akciji je sodelovalo 15 držav članic združenja prometnih policij Roadpol.

policija

Po njihovih navedbah so preverili več kot 700.000 voznikov, kar je bistveno več kot lani, ko so v podobni akrciji kontrolirali 495.000 voznikov. Od tega jih je bilo 12.132 pod vplivom alkohola (1,71 %) in 1.896 (0,27 %) pod vplivom mamil. Pri alkoholu je bilo zabeleženo skoraj 9-odstotno povečanje stopnje kršitev (lani v povprečju 1,57 %), pri mamilih pa 28-odstotno znižanje (lani 0,38 %). Po policjskih podatkih so med akcijo začasno odvzeli vozniško dovoljenje kar 2820 kršiteljem.

Profimedia

Čeprav je težko ugotoviti, katera država je imela najvišji odstotek kršitev zaradi različnih metod odkrivanja snovi, zadnji podatki razkrivajo zanimive ugotovitve. Hrvaška je s 3,87 odstotka zabeležila največjo stopnjo vinjenih voznikov, sledita ji Slovenija s 3,55 % in Srbija z 2,78 %. Z najbolj vzorno treznimi vozniki se lahko pohvalijo Litva (0,31 %), Švedska (0,35 %) in Slovaška (0,42 %). Druga zanimiva ugotovitev je bila, da je v Nemčiji število drogiranih voznikov (1185 kršiteljev) skoraj dohitelo število alkoholiziranih (1385 kršiteljev).

Profimedia

»Hrvaško notranje ministrstvo je v zadnjo mednarodno operacijo Roadpola pristopilo zelo resno. Za to akcijo je bilo poleg prometnih policistov angažiranih tudi veliko število policistov iz drugih oddelkov, kot sta redna in interventna policija, zaradi česar je bilo nadzorov več kot običajno,« je komentiral Zoran Brezak, član operativne delovne skupine Roadpola iz hrvaške prometne policije.

Profimedia

»V letu 2023 so vozniki pod vplivom alkohola v Sloveniji povzročili 9,4 % vseh prometnih nesreč in 25,3 % prometnih nesreč s smrtnim izidom. Letos, do 14. julija 2024, so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 9,9 % vseh prometnih nesreč in 32 % smrtnih nesreč. Število voznikov pod vplivom alkohola se je povečalo,« so sporočili s slovenskega notranjega ministrstva.

 

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač