Hrvaška razmišlja o novih prometnih kaznih; za prehitro vožnjo tudi zapor in kazni do 6.700 evrov!

23. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli
Hrvaška razmišlja o novih prometnih kaznih; za prehitro vožnjo tudi zapor in kazni do 6.700 evrov! (foto: Profimedia)
Profimedia

Po poročanju portala Net.hr bo voznikom, ki bodo prevozili rdečo luč, grozil začasen odvzem vozniškega izpita.

Kazni za prekrške na slovenskih cestah so, še posebej glede na dohodke v Sloveniji, visoke (višine kazni za najpogostejše prekrške si lahko ogledate tukaj). Po mnenju številnih strokovnjakov celo previsoke, zaradi česar bi bilo treba razmisliti o njihovi omilitvi, a to je že druga zgodba. Še posebno glede na kazni, ki naj bi jih načrtovali na Hrvaškem.

Po poročanju hrvaških portalov HRT vjesti in Net.hr naj bi tamkajšnje Ministrstvo za notranje zadeve razmišljalo o uvedbi novih, kot so se sami izrazili, veliko bolj 'rigoroznih' kazni. Te se bodo nanašale predvsem na prekoračitve hitrosti, uporabo mobilnega telefona med vožnjo in vožnjo skozi rdečo luč. Za omenjeni prekršek tako predlog zakona predvideva plačilo kazni med 3.000 in 7.000 hrvaških kun (400 in 940 evrov) ter odvzem vozniškega dovoljenja za mesec dni.

Kazni tudi po več 10.000 kun

Še nekoliko hujše pa bodo kazni za prekoračitev hitrosti. V primeru prekoračitve omejitve hitrosti za 50 ali več kilometrov na uro je predvidena kazen med 15.000 in 50.000 kun (2.000 in 6.700 evri), hkrati pa tudi do 60 dni zaporne kazni. Nekoliko manjši znesek (med 1.350 in 2.700 evri) naj bi bilo treba poravnati tudi za prekoračitev omejitve hitrosti za več kot 50 kilometrov na uro znotraj naselja, ob tem pa bodo prekrškarji za pol leta izgubili vozniško dovoljenje.

Novi predlog zakona namenja posebno pozornost povratnikom. Tem bi namreč v primeru alkoholiziranosti (že pri 0,5 promila alkohola na liter krvi), dvakratne vožnje v napačno smer, zavrnitve preizkusa alkoholiziranosti in nekaterih drugih prekrškov lahko policija njihovo vozilo tudi trajno zaseže.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"