Hrvati spet povečujejo količino radarjev! Preveri, kje jih bo sedaj največ

V načrtu naj bi bila postavitev oziroma širitev mreže radarjev na avtocesto.

Hrvati spet povečujejo količino radarjev! Preveri, kje jih bo sedaj največ (foto: Arhiv AM/Gatso) Arhiv AM/Gatso
14. 9. 2021

Zadnjih nekaj let pred ali med vrhuncem turistične sezone iz Hrvaške prihajajo novice o vedno novih lokacijah, na katerih so nameščena ohišja stacionarnih radarjev. In čeprav je vrhunec poletne sezone že mimo, pa bodo na Hrvaškem vseeno tudi letos namestili še nekaj dodatnih ohišij radarjev. Ob tem bodo še naprej z radarji najgosteje pokrite občine in regije, ki se nahajajo vzdolž Jadarnske magistrale, med motoristi še vedno izredno priljubljene ceste.

Z letošnjim letom je tako mreža ohišij z radarji razširjena na 270 ohišij, znotraj njih pa se bodo nahajali 103 detektorji hitrosti. Pri tem pa gre, kot poročajo hrvaški mediji za tako imenovane super-radarje, ki lahko naenkrat snemajo do kar 32 vozil na šestih voznih pasovih in pri hitrostih do 300 kilometrov na uro. Posamezno vozilo začnejo spremljati na razdalji 100 metrov, hitrost pa mu izmerijo na razdalji 35 metrov. Kje bodo v danem trenutku postavljeni radarji bodo sicer vedeli zgolj na hrvaški policiji.

Kmalu preko 300 ohišij?

Največ radarjev oziroma ohišij se bo po novem nahajalo na območju splitsko-dalmatinske uprave, kjer jih bo mogoče najti kar 27, od tega pet zgolj v Splitu. Hrvaška je sicer razdeljena na 15 policijskih uprav, več kot 20 radarjev pa bodo imeli še v PU Vukovarsko-Srijemska (24) in pa PU Međimurska (20). Največ radarjev je pri tem na območju mesta Rijeka (vključujoč predel Kostrena) in sicer devet, a naj bi jo kmalu prehitel Zadar. Tamkajšnja policijska uprava ima namreč že sedaj na različnih lokacijah nameščenih 16 ohišij, sedaj pa jih bodo namestili še dodatnih 13, za kar naj bi tudi občina Zadar primaknila 80.000 kun ali 10.700 evrov.

Od začetka uporabe stacionarnih merilnikov hitrosti pred nekaj leti so sicer na Hrvaškem s to tehnologijo zabeležili nekaj več kot 210.000 prekrškov in izdali za več kot 88 milijonov kun (11,77 milijonov evrov) kazni. Ob tem pa se pojavljajo govorice, da naj bi mrežo radarskih ohišij začeli širiti tudi na avtocesto. Pogovori med policijo in upravljalcem hrvaških avtocest naj bi že potekali, v igiri pa naj bi bilo še dodatnih 62 ohišij, postavljenih na neznanih lokacijah.