Hummer se vrača!

27. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

General Motors bo obudil legendarno znamko terenskih vozil, a s pomembno spremembo.

Ameriška znamka terenskih vozil Hummer je svoj čas veljala za pojem na tem področju. K tem so seveda pripomogle korenine, saj se je razvila iz znamke Jeep, nastala pa je pravzaprav zaradi vojaških potreb po novem večnamenskem terenskem avtomobilu – HMMWV. O znamki in njeni zgodovini smo sicer v Avto magazinu že pisali in omenili tudi to, da je znamka leta 2010 po finančnih težavah, ki jih je povzročila takratna gospodarska kriza, propadla.

Kot kaže, se Hummer znova vrača na ceste. Po propadlih pogajanjih s kitajskim kupcem je namreč podjetje šlo v stečaj, a je General Motors obdržal vse pravice do uporabe imena. Ob porastu števila (električnih) terencev, med katerimi bi še posebej v ZDA lahko prednjačila Tesla Cybertruck in Rivian R1T (zasnovan ob podpori Forda in na osnovi prihajajočega električnega F-150), se je namreč tudi General Motors, da si bo z obuditvijo pred desetletjem ugasnjene znamke odrezal kos pogače. In to še precej pred prvotno napovedanim rokom.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi namreč pri General Motorsu namesto leta 2023 prve nove avtomobile na cesto poslali že prihodnje leto. Znamka naj bi zaživela v sklopu blagovne znamke GMC, nove avtomobile pa bodo proizvajali v Detroitu, natančneje v tovarni Hamtramck, ki so jo pred kratkim posodobili in v obnovo vložili 2,72 milijarde evrov.

Ljubitelji klasičnega Hummerja bodo morda nekoliko razočarani. Čeprav bo General Motors obudil nekdanjo znamko, to ne velja za modele H1, H2 ali H3. Električni pogon bodo namreč namenili povsem novemu poltovornjaku z novo obliko, kateremu se bo nato leta 2023 pridružil še športni terenec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja