VW Golf GTI, pazi se, prihaja 275-konjski Hyundai i30 N

7. 7. 2017 | Jure Šujica
Deli

Teden dni pred uradno predstavitvijo prve prave športne kombilimuzine, modela i30 N, je Hyundai predstavil še nekaj zadnjih podrobnosti vozila, s katerim so napovedali neposreden napad na tekmece: VW Golf GTI, Renault Megane R.S. in Peugeot 308 GTi.

Avtomobil pomeni nov mejnik v zgodovini znamke, saj predstavlja prvi predstavnik novega Hyundaijevega športnega oddelka N in hkrati tudi njihov prvi tako imenovani 'hot-hatch'. Z njim ima znamka velike načrte; 275 konjskih moči naj bi iztisnili iz dvolitrskega prisilno polnjenega motorja, kar naj bi zadostovalo za pospeške od 0-100 km/h v približno 6 sekundah. Številke, s katerimi lahko vsaj na papirju konkurira zgoraj omenjenim tekmecem.

Vseeno pa podjetje iz daljnega vzhoda raje kot o številkah govori o užitkih, ki naj bi jih avtomobil ponujal lastnikom. Avtomobil je bil narejen z namenom, da lastnikom ponudi kar najboljšo vodljivost, tako na cesti, kot na dirkališču, hkrati pa je primeren tudi za vsakodnevno rabo. Za namen preizkušanja vzdržljivosti so zato na Nurburgringu opravili preko 10.000 testnih kilometrov, nastopili pa so tudi na ADAC-ovi 24 urni vztrajnostni dirki, ki je maja potekala na istem dirkališču.

Svetovna premiera modela bo 13. julija, cene pa zaenkrat še niso znane.

Jure Šujica
foto: Hyundai

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja