Hyundai Kona EV pripravljena na svetovno predstavitev

7. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli
Hyundai Kona EV pripravljena na svetovno predstavitev (foto: Hyundai)
Hyundai

Kona EV bo po besedah proizvajalca prvi kompaktni SUV, ki bo zapeljal na evropski trg.

Čeprav se Hyundai zadnje čase v veliki meri osredotoča v razvoj vozil s pogonom na gorivne celice in vodik – pred dnevi je z modelom Nexo FCEV opravil do zdaj najdaljšo avtonomno vožnjo po Južni Koreji – pa se podjetje vseeno dobro zaveda trenutne priljubljenosti električnih vozil. Glede na to se je podjetje odločilo, da bo na trgu predstavilo tudi prvi popolnoma električni avtomobil, ta čast pa bo doletela najmanjšega križanca v floti, model Kona.

Izbira križanca je seveda logična izbira, saj so tovrstni avtomobili trenutno med najbolje prodajanimi v Evropi, bo pa na uradno predstavitev avtomobila treba še nekoliko počakati. Ta je namreč najavljena za 27. februar, torej čez natanko tri tedne, nam je pa zato Hyundai že postregel s prvim 'teaserjem', ki pa žal razkriva le malo.

Doseg z enim polnjenjem blizu 470 kilometrov

A glede na to, da bo novinec temeljil na obstoječem modelu, se nadejamo, da zunanjost ne bo deležna večjih sprememb. Bolj pomembni bodo zato tehnični podatki, ki pa so precej obetavni. Hyundai namreč obljublja, da bo avtomobil opremljen z enim izmed najmočnejših elektromotorjev v tem avtomobilskem razredu, hkrati pa bo imel doseg z enim polnjenjem blizu 470 kilometrov, merjeno po novem standardu WLTP.

Avtomobil bo torej svetovno premiero doživel predzadnji dan februarja, širša javnost pa si ga bo v živo lahko ogledala že na marčevskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Prvim kupcem bo kot prvi kompaktni SUV v Evropi na voljo letos poleti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol