In vendar se iskri …tudi na stari celini

Električni avtomobili so lani  na evropskih trgih dosegli največji tržni delež doslej, alternativni pogoni pa so v zadnjem četrtletju prvič presegli termične motorje.

Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) so popolnoma baterijska električna vozila leta 2022 predstavljala 12,1-odstotni delež od 9,1 milijona vozil prodanih na trgih Evropske unije. To je znatno povečanje v primerjavi z 9,1-odstotnim deležem iz leta 2021 in samo 1,9-odstotnim iz leta 2019.

K lanskemu povečanju je prispeval predvsem nadpovprečen porast prodaje v Nemčiji, kjer je bilo prodanih 198.263 električnih vozil, s pospešeno prodajo proti koncu leta zaradi poteka državnih subvencij. Hibridna električna vozila so lani predstavljala 22,6 odstotka evropske prodaje, priključni hibridi pa 9,4 odstotka.

Norveška, ki je v Evropi vodilna pri prodaji novih električnih vozil, dejansko ni članica Evropske Unije in ni bila zajeta v podatke. Toda na Norveškem, ki proizvaja nafto in je tudi ena najbogatejših evropskih držav po dohodku na prebivalca, so električna vozila lani predstavljala približno štiri od vsakih petih prodanih avtomobilov.

Delež avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem, ki jih bo Evropska unija postopno opustila do leta 2035, je še naprej padal, vendar je lani še vedno predstavljal nekaj več kot polovico novih avtomobilov. Bencinski avtomobili so predstavljali 36,4-odstotni delež in so še vedno daleč največja kategorija, nadaljuje pa se tudi padec prodaje dizelskih vozil, njihov delež je dosegel 16,4 odstotka.

Ob naraščanj prodaje pa še vedno ostajajo ovire pri nakupu električnih vozil, predvsem cena in vprašanje polnjenja. Električni in hibridni modeli še vedno stanejo precej več kot primerljivi z motorjem z notranjim zgorevanjem, tudi ob upoštevanju državnih vzpodbud, električne avtomobile pa trenutno kupujejo predvsem premožna gospodinjstva. In čeprav ima večina avtomobilov soliden doseg, so lahko časi polnjenja in razpoložljivost polnilnih postaj še vedno zaskrbljujoči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord