Nova pravila v Italiji: Na to morate biti pozorni, če se odpravljate k sosedom za prvomajske praznike (pa tudi pozneje)

Nova pravila v Italiji: Na to morate biti pozorni, če se odpravljate k sosedom za prvomajske praznike (pa tudi pozneje) (foto: Opel)
Opel

Še posebej tisti, ki boste s seboj tovorili športno opremo, morate upoštevati kar nekaj novih zapovedi, ki jih prinaša posodobljeni italijanski zakon. 

Italija je ena izmed najbolj priljubljenih počitniških ciljev številnih Evropejcev, saj ta barvita dežela ponuja za vsakogar nekaj, od gora za pohodnike, morja in plaž za ljubitelje sonca in ne nazadnje tudi razkošje kulinaričnih specialitet.

Novi predpisi predvsem za vožnjo koles na kljuki

Številni s seboj na počitnice vzamejo tudi kolesa in prav pri prevozu teh rekvizitov je prišlo do sprememb predpisov, ki lahko drago stanejo tiste, ki jih ne bodo upoštevali. Pred nedavnim je namreč začel veljati predpisi o obvezni uporabi rdeče belega progastega znaka za tovor, ki presega dolžino avtomobila, torej tudi za nosilce koles, ki so nameščeni na vlečni kljuki in so najbolj primerno sredstvo za prevoz dvokolesnikov na pedala, še zlasti električnih.

Profimedia

Po novem bo treba namestiti znak

Kot opozarjajo v evropskem avtoklubu ACE mora biti opozorilni znak kovinski, njegove mere morajo biti 50 x 50 centimetrov in rdeče bele diagonalne črte morajo biti odsevne. Vozniki, ki tega ne upoštevajo in ne namestijo znaka, tvegajo, da jih bodo italijanski policisti oglobili za 80 evrov. Doslej je v Italiji veljalo, da nosilcev za kolesa in drugih prtljažnikov na zadku vozila, ki so na tretji registrski tablici, ta opozorilni znak ni bil potreben.

Prav tako v Italiji velja, da kolesa ali katera koli druga športna oprema spadajo med tovor, ki ne sme presegati širine zadnjega dela avtomobila oziroma ne sme biti širša, kot so zadnje luči. Ignoriranje tega predpisa vas lahko drago stane, saj kazni znašajo vse do 345 evrov.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol