Iz proizvodnje se poslavlja legendarni Mitsubishijev terenec

25. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po tem, ko ga je Mitsubishi že pred časom umaknil z evropskih trgov, je zdaj napovedal tudi konec proizvodnje Pajera še na Japonskem, kjer je bila prodana petina vseh vozil.

Poleg številnih športnih avtomobilov, ki so v preteklih desetletjih zapeljali na ceste po svetu (nato zamrli, zdaj pa se znova vračajo v ponudbe znamk), so japonske avtomobilske znamke predstavile kar lepo bero klasičnih terenskih avtomobilov. Vse se je začelo z licenčno proizvodnjo ameriških Jeepov, nato pa so tamkajšnje znamke začele izdelovati svoje modele, s katerimi so si nato v desetletjih proizvodnje ustvarili velik sloves. Še eden izmed njih se zdaj poslavlja in daje prostor novi generaciji športnih terencev.

Mitsubishi je tako včeraj objavil novico, da bodo z letošnjim avgustom nehal prodajati model Pajero na domačih tleh. Na tamkajšnje ceste je prvič zapeljal leta 1982, vse do konca pa je ostal pravo terensko vozilo, saj je vse do konca zadržal klasično zasnovo s šasijo, na katero je bila nato pritrjena karoserija. Takšna zasnova je sicer manj primerna za uporabo na cesti, saj ne zagotavlja velikega udobja, zato pa je toliko bolj priljubljena pri vožnji zunaj urejenih terenov.

Dakarski rekorder

Za kako dobro vozilo gre, na drugi strani priča podatek o zmagah na relijih. Z različnimi generacijami vozil je tako Mitsubishi Pajero slavil na kar 12 relijih Pariz–Dakar, pri čemer je slavil kar sedem let zapored med letoma 2001 in 2007, ko se je znamka s tekmovanja umaknila. Po njegovi zaslugi je Mitsibushi še danes najtrofejnejša avtomobilska znamka na omenjenem reliju, čeprav se je od nastopov na omenjenem reliju poslovila že po zadnji zmagi leta 2007.

Pajero (ki ga Mitsubishi v Evropi sicer ne prodaja že lep čas) pa vseeno ne bo odšel v pokoj brez pravega slovesa. Mitsubishi bo namreč pripravil omejeno serijo zadnjih 700 primerkov, poimenovano Final Edition. Vsa ta vozila bodo opremljena z vso mogočo dodatno opremo, ki jo na seznamu ponuja Mitsubishi, poleg tega pa bodo opremljena s plaketo 'Final edition'. Mitsubishi bo ob tem lastnikom ponudil ročno uro, pri čemer bo imela vsaka izmed njih vgravirano serijsko številko avtomobila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"