Iz Rusije sporočajo: Renault se za simbolično ceno odpoveduje Avtovazu

Iz Rusije sporočajo: Renault se za simbolično ceno odpoveduje Avtovazu (foto: Avtovaz)
Avtovaz

Francoski avtomobilski proizvajalec bo svoj lastniški delež prenesel na ruski znanstveni inštitut. Lahko ga bo tudi odkupil nazaj, a verjetno ne za enako ceno.

Po prekinitvi vseh dejavnosti v Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, bo Renault svoj 68-odstotni lastniški delež v največjem ruskem avtomobilskem proizvajalcu, znanem po modelih znamke Lada, za simboličen en rubelj prenesel na znanstveni inštitut, ki se ukvarja z raziskavami s področja avtomobilske industrije.

To novico so po krajših pogajanjih sporočili z ruskega ministrstva za trgovino ter dodali, da bo Renaultova tovarna v Moskvi, kjer izdelujejo Renaultove in Nissanove avtomobile, prešla v roke mestne uprave. Na ta način v Rusiji vzpostavljajo vzorec za reševanje sredstev in objektov, ki so jih po začetku vojne v Ukrajini množično začela zapuščati zahodnoevropska podjetja. Renault in francoska vlada, ki je v Renaultu 15-odstotni delničar, sta se v zvezi z novico, ki so jo, sklicujoč se na izjavo ministra za trgovino Denisa Manturova, objavile ruske tiskovne agencije, vzdržala komentarja, medtem ko so še prejšnji teden iz Renaulta sporočili, da pogajanja o Avtovazu še potekajo.

Renault bo imel pravico ponovnega odkupa deleža v obdobju petih do šestih let, vendar je minister Manturov namignil, da bo strošek več kot en rubelj. »Če bomo v tem času investirali, bo to treba upoštevati pri nakupni ceni deleža in nič ne bo podarjeno,« je za agencijo Interfax izjavil Manturov.

Renault je na ruskem trgu najbolj izpostavljen zahodni avtomobilski proizvajalec, poleg Avtoaza, kjer izdelujejo avtomobile znamke Lada, ki ima 22-odstotni tržni delež, v tovarni v Moskvi poteka proizvodnja treh modelov na osnovi Dacie Duster. Leta 2008 je francoski avtomobilski gigant za 25-odstotni lastništvo Avtovaza odštel dobre pol milijarde evrov, nato pa postopno povečeval delež in v letu 2017 v celoti konsolidiral podjetje, posodobil tovarno v Togliattiju ter nadgradil Ladine modele.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja