Iz Slovenije in Hrvaške so v Italijo tihotapili gorivo. Številka, za katero so oškodovali Italijo, vas bo šokirala!

Zaradi cen goriva v Italiji so se mnogi znašli po svoje. Ko so jih razkrinkali, so na dan prišle prav neverjetne številke!

Cene goriv v Sloveniji so precej različne, za največjo razliko pa skrbijo samodejne bencinske črpalke trgovskih verig, kjer smo našli tako najcenejše kot tudi najdražje gorivo. (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
24. 3. 2023

Urad evropskega javnega tožilstva (EPPO) v Bologni in italijanska finančna policija sta zaradi nezakonite trgovine z gorivom zamrznila premoženje petih posameznikov in dveh podjetij v vrednosti 149 milijonov evrov. Sumijo jih, da so tihotapili gorivo iz Slovenije in Hrvaške v Italijo, s čimer so državo oškodovali za več kot 90 milijonov evrov.

"Nalog za zamrznitev premoženja je izdal preiskovalni sodnik iz Parme na zahtevo EPPO, in sicer proti petim posameznikom in dvema podjetjema, vključenima v trgovino z gorivom. Sodniško odločitev o zaplembi gotovine, bančnih računov in nepremičnin so izvršili v Parmi, Potenzi in Salernu," so sporočili iz EPPO.

Italijanska policija je med preiskavo odkrila več milijonov evrov, ki so bili skriti pod podom poslopja enega od preiskovanih podjetij.

Tarča preiskave je bila kriminalna skupina, ki so jo ustanovili trije Italijani. Ti so delovali iz Dubaja, Miamija in Salerna.

Sumijo jih, da so tihotapili gorivo iz Slovenije in Hrvaške v Italijo, kjer so ga preprodajali po nizki ceni, pri tem pa kot posrednike uporabljali več fiktivnih podjetij. Po navedbah EPPO so gorivo prodali podjetju s sedežem v Parmi, za katerega sumijo, da je storilo davčno prevaro, s tem pa omogočilo prodajo goriva pod tržnimi cenami in nelojalno konkurenco.

EPPO ocenjuje, da so osumljeni z neplačevanjem davkov od leta 2016 oškodovali državni proračun Italije za več kot 92 milijonov evrov.

Preberite še: Preobrat! Za 2035 v igri tudi ...