Preobrat! Za 2035 v igri tudi ...

Evropska komisija naj bi sestavila osnutek načrta, ki predvideva, da se bencinski motorji leta 2035 še ne bi poslovili.

Sintetično gorivo je gorivo prihodnosti. A ne za nove osebne avtomobile. (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Evropska komisija je sestavila osnutek načrta, ki bi tudi po letu 2035 dovoljeval prodajo novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem pod pogojem, da bodo ti uporabljali ogljično nevtralna e-goriva. S tem bi pristali na dodatne zahteve Nemčije, ki se s predlogom popolne prepovedi z letom 2035 ni strinjala, poroča Reuters.

Znano je, da tovrstna goriva ne zahtevajo posodobitev obstoječih motorjev, zato bo treba poskrbeti, da novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem po letu 2035 ne bo mogoče uporabljati z običajnim gorivom, kot navaja osnutek. To naj bi dosegli s sistemom, ki bi preprečil vžig, če bi zaznal, da je v uporabi gorivo, ki ni ogljično nevtralno.

Osnutka sicer pri Evropski komisiji še ne komentirajo, tiskovni predstavnik pa je potrdil, da potekajo pogovori z nemškimi predstavniki, kar so potrdili tudi pri nemškem ministrstvu za promet. Slednje je torej zahtevalo izjemo za motorje z notranjim zgorevanjem pod pogojem uporabe ogljično nevtralnih goriv.

Preberite tudi: Kako se pridobivajo e-goriva?

Reuters poroča še o študiji, ki jo je ravnokar objavil potsdamski inštitut za okoljske raziskave, da naj bi - upoštevajoč vso načrtovano svetovno proizvodnjo - z e-gorivom pokrili le deset odstotkov nemških potreb na področjih letalstva, dostave in kemijskih izdelkov.