Iz video igric v realnost: McLaren je oživil futuristični dirkalnik in ga ponudil kupcem. A le peščici izbranih

22. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Kot poudarjajo pri McLarnu gre za prvi primer, ko so dirkalnik iz računalniše igrice oživili in predstavili v realnem svetu.

Računalniška igrica Gran Turismo velja za eno najbolj vplivnih na svojem področju. To dokazuje tudi dejstvo, da se številni proizvajalci odločajo za razvoj avtomobilov, ki nato zaživijo izključno na računalniškem ekranu. Sem ter tja pa kateri izmed njih naposled tudi zaživi, pa čeprav le kot unikat in (predvsem) za promocijske potrebe.

No pri McLarnu pa ne bo zaživel zgolj eden, temveč kar 25 izmed njih. V toliko primerkih bodo namreč izdelali verjetno najboljši približek Formuli 1, kar ga bo mogoče kadarkoli kupiti pri podjetju iz Wokinga. Solus GT je namreč enosedežnik, z voznikovim kokpitom, ki še najbolj spominja na kabino vojaškega reaktivca, postavljenim na sredino šasije.

Futurističen videz pa ni edini element, ki avtomobil povezuje z dirkaškim svetom. Tu je namreč tudi desetvaljnik s prostornino 5,2 litra, ki se bo zavrtel do kar 10.000-krat v minuti, kar bo pripomoglo k 840 'konjem' ali 618 kilovatom moči in pa 650 Njutonmetrom navora. Najvišja hitrost avtomobila bo ob tem presegala 320 kilometrov na uro, do prvih 100 kilometrov na uro pa bo mogoče v 2,5 sekundah.

Več potiska k tlom, kot pa je teža vozila

Omenjeni motor, ki je zasnovan za dirkalne avtomobile, je sicer centralni del šasije, izdelane iz ogljikovih vlaken. Omenjeni material sicer prevladuje v vozilu, saj je iz njega izdelana večina komponent, zaradi česar teža Solusa GT znaša manj kot 1.000 kilogramov – pri čemer pa aerodinamični paket ob najvišji hitrosti poskrbi do kar 1.200 kilogramov potiska k tlom. Pričakovati je torej izjemno vodljivost. K temu bo pripomoglo tudi dvojno trikotno vpetje koles, pri čemer so sprednja kolesa vpeta na točke izven šasije, zadnja pa so pritrjena na ohišje menjalnika.

Preberite še: Je to najbolj vznemirljivi odprti športni dvosed sodobnega časa?

Avtomobil, pri katerem je bil velik del razvoja opravljen v vetrovniku, vozniku ne bo ponujal udobja. Dirkaški sedeč, narejen po merah vsakega kupca, bo namreč fiksen, nastavljati pa bo mogoče položaj volana in stopalk. Tako volanski obroč, kot tudi sedemstopenjski sekvenčni menjalnik sta namreč povzeta po dirkalnikih formule 1. Po vrhu vsega vsega bo vozniku ob nakupu na voljo še sistem HANS, dirkaška obleka po standardih organizacije FIA in pa dirkaška čelada.

Kot rečeno bodo pri McLarnu izdelali le 25 avtomobilov, prav vse primerke pa so prodali še pred uradno predstavitvijo, zaradi česar tudi niso razkrili cene avtomobila. Bo pa vsak kupec avtomobila, ki bo rezerviran za dirkališče deležen tudi urjenja pod taktirko dirkaških inštruktorjev znamke.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"