Izšel je novi Avto magazin! Testi: BMW X7 M50d, Opel Astra, Ford Mondeo Hybrid karavan...

12. 9. 2019 | Jure Šujica
Deli

V novem Avto magazinu pripravljamo reportažo z avtomobilskega salona v Frankfurtu, kjer je do 22. septembra kljub številnim odpovedim še vedno mogoče videti številne zanimive avtomobile. V rubriki 'Aktualno' smo se s pomočjo srbskih kolegov lotili nevarnosti ki jih prinaša utrujenost za volanom, poleg tega pa smo pripravili pregled zgodovine sistema RDS, ki v Sloveniji letos praznuje 30. obletnico delovanja. V rubriki 'Vozili smo' smo ta mesec zapeljali kar nekaj popolnih novosti, med drugim tudi Ford GT, Audi Q3 Sportback, Porsche Cayenne Coupe in pa novo Škodo Kamiq. Ob tem smo testirali še novinca v Lexusovi floti, UX 250h, BMW X7 M 50d, Ford Mondeo karavan, motoristi pa boste lahko našli test reinkarnirane Suzuki Katane.

Predstavljamo: Volkswagen T-Roc

Po nekaj letih suše in 60 let po tem, ko je na ceste zapeljal prvi Volkswagnov kabriolet, Volkswagnov hrošč, Volkswagen v svojo ponudbo vrača vozila s platneno streho. Prvič na osnovi križanca.

Vozili smo: Audi Q3 Sportback

Audi Q3 Sportback daje zaradi športnega videza zadnjega dela vtis, da gre za vozniku namenjenega križanca. A vrlin, ki jih ponuja na drugih področjih, je toliko, da bo dinamična vožnja avtomobila najverjetneje ostala v ozadju.

Vozili smo: Ford GT

Velikokrat me ljudje sprašujejo, ali sem vozil ta ali oni avto. Jasno, da so med njimi tudi takšni, nedosegljivi nam, vsakdanjim ljudem. Nov v tej kategoriji, poleg katerega je narejena kljukica, je Ford GT.

Vozili smo: BMW Serije 3 Touring in 330e

Novi priključno hibridni Trojki so namenili večjo baterijo, izboljšali so električni doseg, a ob vsem tem avto ostaja dinamični nadpovprečnež za voznike užitkarje.

Vozili smo: Škoda Kamiq

Škoda s Kamiqom zaokrožuje ponudbo križancev, ki se začnejo na črko K in končajo s črko Q. Je najmanjši avto v tej družini, a to ne pomeni, da ni prostoren in uporaben.

Vozili smo: Opel Astra

Da bomo na cesti prepoznali prenovljeno Astro, se bo treba pošteno potruditi. A to ne pomeni, da ni velikih novosti!

Vozili smo: Mitsubishi L200

Ogledalce, ogledalce na steni povej, kateri pickup najlepši je zdaj. Glede na maloštevilnost v tem razredu so primerjave čisto mogoče, a po drugi strani v tem razredu videz ne pomeni vsega.

Vozili smo: Porsche Cayenne Coupe

Da je bil Porsche pravzaprav prisiljen podati se tudi na trg SUV-ov, vemo že dolgo. Ko se je začela nezadržna rast njihove priljubljenosti, je bilo jasno, da je to najboljši način, da zagotovijo dovolj visoke prodajne številke in prihodke znamke.

Vozili smo: Hyundai Kona Hybrid in Ioniq EV

Žebelj v krsto? Dizlov namreč, vsaj pri Koni. In trditev, da ima električni Ioniq premajhen doseg.

Vozili smo: Volkswagen T6.1

Volkswagen je v stilu pametnih telefonov prenovo svojega paradnega gospodarskega vozila poimenoval z oznako T6.1.

Test: Lexus UX 250h

Pravzaprav ni več avtomobilske znamke na svetu, ki bi se upirala mamljivi prodaji križancev. Več jih imaš, boljše je.  

Test: BMW X7 M50d

Burgerji, ameriški nogomet, noč čarovnic ... Ameriški vsakdan je vse bolj prisoten v Evropi. Bomo sprejeli tudi njihov način razmišljanja o avtih?

Kratek test: Ford Mondeo Hybrid karavan

Fordov za zdaj edini hibridni model je Mondeo. Pred kratkim so ga prenovili in limuzini dodali še karavansko različico.

Kratek test: Hyundai Kona Smart Stream 136 4x4

Ko smo prvič testirali Hyundaievo Kono, takrat je šlo za različico z litrskim bencincem, ročnim menjalnikom in prednjim pogonom, je Tomaž omenil tudi triatlon.

Kratek test: Hyundai i30 Fastback 1.4 T-GDi N Line

Nekateri kupci avtomobilov z njimi ne želijo izstopati, drugi pač. So pa še takšni, ki nočejo ne enega ne drugega, ampak želijo drugačnost.

Kratek test Citroen C3 1.2 PureTech 83

Če iščemo Citroënov osnovni model, je to seveda C3. Z začetka ponudbe, a z dovolj rešitvami, da je lahko primerna izbira.

Kratek test: renault Twingo Intens TCe 95

Twingo je bil še pred kratkim edini slovenski izdelek. S prenovo mu je Renault vdahnil nekaj pomembnih novosti, s katerimi si bo lažje iskal kupce v svojem razredu.

Kratek test: Citroen Berling XL BlueTech 130

Z novo generacijo je Citroen Berlingo dobil izvedbo XL tudi v potniški izvedbi, in ko se voznik z njim srečuje nekaj dni, hitro narastejo apetiti in zdi se, da potrebe po manjšem kar nekako ni več.

Kratek test: BMW i3

Baterijski sklop, nekaj karoserijskih dodatkov in tehničnih podrobnosti je vse, kar je BMW namenil i3 za drugo življenjsko obdobje. Pa je to dovolj za konkuriranje novim tekmecem? Zdi se že tako.

Aktualno: Avtomobilski salon v Frankfurtu

Nemška avtomobilska razstava je v svoji skoraj osemdesetletni zgodovini moderne dobe šla že skozi marsikatere težave, a letos so se problemi za nemške razmere zelo nakopičili. Tako je že jasno, da bo IAA (Internationale Automobil-Ausstellung) letos na nižji ravni in drugačna. Začenja se v teh dneh, najprej so bili na vrsti novinarji, danes, v četrtek, in jutri je odprta za vipovce, od sobote za vse.

Aktualno: Utrujenost za volanom

Poletna popotovanja so sicer za nami, a količina nesreč, ki se v tem času zgodi tudi na avtocestah, sicer najvarnejših cestah, daje jasno vedeti: dolge poti so lahko nevarne. 

Aktuano: 30-letnica RDS v Sloveniji

Pred tremi desetletji je Slovenija postala ena izmed prvih držav v regiji, ki je uvedla tehnologijo RDS. Kaj se je od tedaj spremenilo in kako dolgo bo tehnologija še aktualna?

Salon: Karavaning v Düsseldorfu

Konec avgusta so v nemškem Düsseldorfu na največjem in vodilnem salonu karavaninga na svetu vsi glavni proizvajalci predstavili svoje novosti za sezono 2020. Novomeška Adria Mobil je tudi tokrat zasijala z zvezdo salona, ki so jo poimenovali Astella.

Test: Suzuki Katana

Lani na milanskem salonu motociklov je na razstavnem prostoru blestela nova Suzukijeva Katana in kot sunek z mečem me je 'štihnilo' pri srcu. Spomin se je vrnil na najstniške dni in na nikoli izživete sanje voziti ta originalni japonski stroj. 

Test: BMW F 850 GS

Deset let po prvi predstavitvi zdaj srednjega GS filozofija ostaja enaka. A na drugi strani so pričakovanja novih in starih generacij motoristov večja. O tem, kako so se tega lotili pri BMW-ju.

Test: Kawasaki Z400

Družina Kawasakijev s črko Z v imenu ima dolgo tradicijo, ki temelji na ostrini in športnosti. Vsak Kawasaki Z je tudi malce pobalinski in tale, ki predstavlja vstopnico v resnejši motociklizem, ni nobena izjema.

Test: BMW C400 GT

V iskanju poslovne rasti pri BMW-ju že zadnjih 20 let vlagajo v razvoj in nove tehnologije, hkrati pa se preizkušajo v novih segmentih, ki so bili še ne tako dolgo tega zanje tabu tema. BMW je z modelom skuterjev C 650 GT ta tabu začel rušiti, dokončno pa je padel, ko so razvili in tudi naredili C400X in C400GT.

Test: Can-Am DS 90 X

Kako so se našemu najmlajšemu doma zasvetile oči, ko je zagledal štirikolesnik, ki mu je bil čisto prav. Joj, nepozabno! Desetletnik Anže je ljubitelj motorjev, adrenalina in avanture. To ima po fotru, bi rekel.

Rabljeni avtomobil: Volkswagen Polo

Čeprav je Volkswagen Polo v resnici star prav toliko kot njegov večji brat Golf, je njegova slava nekoliko manjša. Pa vendar je nekaj na tem malčku, da kljub veliki ponudbi spada med najdražje rabljene avtomobile v svojem razredu.