Izšel je novi Avto magazin: testirali smo novega Arteona Shooting Brake, predstavljamo Dacio Sandero...

V januarski številki revije Avto magazin smo se posvetili eni izmed najbolj ranljivih, hkrati pa pogosto zapostavljenih skupin voznikov - voznikom invalidom. Ti se na dnevni ravni spopadajo z različnimi izzivi, poleg teg pa smo predstavili tudi enkaj rešitev, po zaslugi katerih se gibalno ovirani lažje vračajo v promet.

14. 1. 2021

Varnosti smo se sicer posvečali na več področjih, tudi s predstavitvijo asistenčnih tehnologij v sodobnih avtomobilih, seveda tusdi tistih, ki so se minuli mesec znašli v naši testni floti, od novega Volkswagen Arteona Shooting Brake do Hyundai i30, Peugeot 2008 in še bi lahko naštevali. Seveda pa tudi na motocikliste nismo pozabili, pri čemer pa se ti sedaj bolj kot na dveh naokoli vozijo po štirih kolesih.

Slovenski avto leta

Po skoraj treh mesecih trajajočem izboru je v finalu Škoda Octavia premagala svojega bratranca VW Golfa – vendar le za las. Izbor so v marsičem zaznamovali pandemija in ukrepi NIJZ.

Autobest

Kljub vsem težavam je vodstvu izbora uspelo izvesti že 20. izbor Autobest, katerega izbrani avtomobil velja za najboljši nakup.

Aktualno: Gibalno ovirani - spregledana skupina voznikov

Šele ko človek izgubi nekaj dragocenega, se zave, kako pomembno je bilo to zanj. Sposobnost prostega gibanja, premikanja in vožnje z avtomobilom je za večino neprecenljiva, izguba tega pa je tragedija, ki prinese številne težave – pogosto tudi nepotrebne.

Aktualno: Pregled novosti 2021

Lani je epidemija koronavirusa pošteno pretresla avtomobilsko industrijo in s tem tudi časovnico predstavitev novih avtomobilov. A proizvajalci seveda niso počivali, številne predstavitve že napovedanih avtomobilskih novosti so le zamaknili. Letos tako lahko pričakujemo obilo novosti, osvežitev in pestro elektrifikacijo. Več o povsem električno gnani ponudbi najdete na naslednjih straneh.

Aktualno: Električni avtomobili - ponudba in novosti v 2021

Elektrika več kot očitno postaja vedno večji del slovenskega prometnega vsakdana. Ponudba je že zdaj dokaj bogata, v prihodnje bo še bogatejša. Poglejmo, kaj posamezne znamke že ponujajo in kaj za letos še pripravljajo.

Predstavljam: Dacia Sandero

Dacia s tretjo generacijo Sandera in Sandera Stepway meri više in novinca s svežo zunanjostjo, udobnejšo notranjostjo in boljšo založenostjo z opremo samozavestno postavlja ob bok razrednim tekmecem, pri čemer ima pomembno vlogo tudi cenovna umestitev.

Tehnika: Asistenčni sistemi

Na seznamu opreme novih avtomobilov je iz leta v leto opaziti izreden tehnološki napredek. Hkrati s tem je vedno več novih sistemov in izrazov, s katerimi proizvajalci opisujejo tehnološke sisteme. Zato smo v tem strnili pregled (najpomembnejših) naprednih varnostnih sistemov za pomoč vozniku. Nekateri pri vožnji lahko le pomagajo, pri opisu nekaterih pa je skoraj mogoče razumeti, kot da zmorejo vožnjo brez voznikove pomoči. Pa je res tako?

Vozili smo: BMW 330e Touring in BMW X2 Xdrive25e

Ob prihodu (priključnih) hibridov na trg se je zdelo, da so (kolikor toliko) cenovno dostopnim, uporabnim in hkrati zmogljivim, zabavnim avtomobilom šteti dnevi. BMW 330e Touring dokazuje, da občutek vara.

Vozili smo: Volkswagen Golf Variant

Prvič se Variant podaja na trg z občutno večjim prtljažnikom in daljšim medosjem od petvratne verzije. Pri nas je že na voljo za dobrih 21 tisočakov.

Test: Volkswagen Arteon

Dobro, priznam – morda je to ob številu novih modelov res hrabra izjava, ampak po dolgem času je to Volkswagen, ki ima tisto nekaj več, več osebnosti in šarma.

Kratki test: Honda Jazz Hybrid

Ob Hondinem Jazzu mi pride na misel vse kaj drugega kot istoimenska zvrst glasbe ali zgodba iz filma Ta vražji jazz s konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Takšnemu avtomobilu bi morda bolje pristajali kakšen lahkoten hiphop, sveža plesna uspešnica ali pa urbanizirana sintetična instrumentalna melodija. Nova, četrta generacija je namreč prežeta z igrivostjo, digitalizacijo, naprednimi rešitvami in tudi z nekaj posebnimi japonskimi začimbami. In poleg tega obstaja samo s hibridnim pogonom.

Kratki test: MG ZS EV

MG ZS je v tem trenutku verjetno najbolj zrel kitajski avtomobil. Ne samo zaradi dopadljive zunanjosti – zanemarimo vprašanje, po čem so se oblikovalci zgledovali –, ampak tudi zaradi električnega pogona, dobre varnostne ocene, solidne izdelave in uravnotežene cene. Torej ni vprašanje, kdo si upa, temveč je izziv, kdo si ga upa kupiti.

Kratki test: Peugeot 2008 1.5 HDi GT Line EAT8

Prejšnji generaciji Peugeota 2008, ki je najmanjši križanec v ponudbi francoskega Leva, bi lahko očitali oblikovno zadržanost, novi pa nikakor ne – zlasti ne v izvedbi GT Line. Kako pa se odreže na drugih področjih?

Kratki test: Renault Megane R.S. Line EDC 160

O tem, zakaj je Megane R.S. Line kljub športni konotaciji lahko dober družinski avtomobil, hkrati pa s korektno odmerjenim paketom opreme pisan na kožo tistim, ki jim čedalje bolj priljubljeni križanci (še) ne pomenijo alternative 'to moram imeti'.

Kratki Test: Hyundai i30 MHEV

Običajno je najbolj zanimiv tisti testni avtomobil, ki je pravkar prišel na trg. Včasih pa največji vtis pusti avtomobil, ki ni povsem nov in ki na cesti ne pritegne pogledov. A tudi to je vrlina, ki jo cenijo številni vozniki, predvsem tisti, ki ne želijo izstopati zaradi videza.

Kratki test: BMW 530d

S trilitrskim šestvaljnim dizelskim motorjem in štiri­kolesnim pogonom je to limuzina, ki obljublja popolno suverenost na vseh podlagah. In zmeraj. Pa jo res?

Predstavitev: Piaggio Beverly 300/400

Ste si mislili, da bo spomladi minilo že 20 let, odkar je na ceste zapeljal Beverly? Na to, kako hitro mineva čas, nas je opozoril Piaggio, ki je za letošnjo sezono pripravil skoraj povsem novega Beverlyja – še lepšega, močnejšega in modernejšega.

Test – TGB Blade 600 LTX 4x4 EPS

Štirikolesnik ima običajno dve nalogi. Prva je, da lastniku omogoča zabavo oziroma rekreacijo na avanturističnih poteh, druga pa, da je pomočnik pri vsakodnevnih opravilih. Koliko se razmerje med obema nalogama spreminja v prid ene ali druge, je odvisno od tega, komu je pravzaprav proizvajalec namenil svoj izdelek.

Motocikli, ki se poslavljajo

Novosti v letu 2021 se seveda lahko veselimo, a hkrati se moramo letos posloviti – predvsem zaradi standarda Euro 5 – od nekaterih motociklov, ki so od začetka tisočletja pa vse do danes močno zaznamovali slovensko motoristično panoramo.

Formula 1: komentar o sezoni 2020

Sezona formule 1 2020 bo šla v zgodovino kot sezona, ki se je začela z veliko zamudo in ki so jo močno zaznamovali koronavirus in premoč Mercedesa ter Lewisa Hamiltona. A tudi sezona, v kateri je imel ta šport na trenutke več sreče kot pameti.

MotoGP: Gotova je le negotovost

Vznemirjenje ob koncu lanske sezone razreda MotoGP, ko si je krono prvaka nadel Suzukijev mladec Joan Mir, se počasi polega, oči dirkačev in ekip so sedaj uprte v novo sezono 2021. Kljub cepivu ob trenutni situaciji s koronavirusom bo, kot kaže, tudi ta potekala po prilagojenem koledarju.

Dakar 2021: Preizkušnja pravih dirkačev

Pesek, suša, prah in na stotine kilometrov puščave, v kateri ne preživi nobena rastlina ali žival, so elementi, ki vsako leto znova zaznamujejo reli Dakar. Tja se običajni smrtniki le redko podajo, najboljši dirkači pa se tam dokazujejo.

WRC: Po (pre)kratkem premoru …

Reli Monte Carlo, s katerim se začne nova sezona, je pred vrati. In to le dober mesec po koncu sezone 2020, ki jo bo večina z veseljem pozabila …

Rabljen avto: VW Tiguan (2008-2015)

O razlogih, da Volkswagen Tiguan kljub sicer poznemu prihodu na trg v svojem razredu prevladuje na evropskem trgu novih in tudi rabljenih avtomobilov.